HPG şehit düşen gerillanın kimliğini açıkladı

Şehit düşen gerillanın kimliğini açıklayan HPG, “Mücadele yaşamının her anında öncü komutanlarımız Haki Karer ve Kemal Pir yoldaşlarının mücadele mirasını sürdürerek tüm Türkiye halklarına taşırmak istemiş ve önemli bir emeğin sahibi olmuştur” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

“13 Ağustos 2022 günü Xakûrkê’ye bağlı Goşînê alanına yönelik işgalci Türk devletinin gerçekleştirdiği saldırılarda değerli yoldaşımız Erdal Tolhildan şehadete ulaştı. Partimiz PKK ve Önder Apo’nun halkların birlikte yaşamasının teminatı olduğu gerçekliği ve inancıyla gerilla saflarına katılan Erdal yoldaşımız, Türkiye halklarının özgürlüğü ve onurlu yaşamları için kendisini her zaman sorumlu hissetmiş ve tüm mücadele yaşamı boyunca bu bilinçle katılım sağlamıştır. Bu özelliğiyle tüm yoldaşları için örnek alınacak bir militan olmayı başarmıştır. Mücadele yaşamının her anında öncü komutanlarımız Haki Karer ve Kemal Pir yoldaşlarının mücadele mirasını sürdürerek tüm Türkiye halklarına taşırmak istemiş ve bu anlamda önemli bir emeğin sahibi olmuştur. Bizler de Erdal yoldaşımız şahsında tüm şehitlerimizin hayali olan demokratik ve özgür bir ülke yaratmanın mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Erdal Tolhildan
Adı Soyadı: Afşin Sancar Aybar
Doğum Yeri: Balıkesir
Anne – Baba Adı: Hülya – İsmail
Şehadet Tarihi ve Yeri: 13 Ağustos 2022 / Xakûrkê

Önder Apo, daha ilk çıkışıyla enternasyonal bir karaktere sahiptir. Kurdistan halkının özgürlüğü ile Türkiye halkının demokratikleşme mücadelesini her zaman birlikte ele almıştır. Halklar arası ortak, birleşik mücadeleyi savunan Öndeliğimizin, Haki Karer ve Kemal Pir’le geliştirdiği yoldaşlık, Türkiye ve Kurdistan halklarının özgürlük, demokrasi ve devrim mücadelesinde atılan tarihsel bir adım olmuştur. Kemal Pir ve Haki Karer yoldaşlarımız, “Biz Türkiye halkının özgürlüğünü Kurdistan halkının özgürlüğünde görüyoruz” diyerek son nefeslerine kadar Önder Apo’nun takipçisi olmuşlardır. Halkların ortak mücadele şiarı üzerinde doğan ve büyüyen Partimiz PKK, bütün ezilenlerin umudu haline gelerek Kurdistan özgürlük gerillası omuzları üzerinde yükselmiştir. Bu uğurda büyük bedeller ödeme pahasına da olsa kahramanca direnişi ve hamleleriyle sömürgeci faşist, soykırımcı TC devletini darbeleyerek büyük kazanımların önünü açan mücadelemiz, her halktan devrimcilerin dikkatini çekmiş ve Kurdistan dağlarını ortak mücadele zemini haline getirmiştir.

Türkiye kentlerinden Balıkesir’de dünyaya gelen Erdal yoldaşımız da kapitalist sistemin adaletsizliği ve insanı özünden koparan ilişkilerini görerek lise yıllarında mücadele arayışı içerisine girmiştir. Bütün insanlığı yıkımın eşiğine getiren, yarattığı savaş ve krizlerle varlığını sürdürebilen kapitalist yaşam tarzı karşısında eşit ve özgür bir dünyanın mutlaka yaratılması gerektiğini inanan yoldaşımız, bu süreçte birçok araştırma yaparak derin bir yoğunlaşma süreci içerisine girmiştir. Faşist Türk devletinin bütün kara propaganda ve yalanlarına rağmen Önder Apo’nun fikirlerini okudukça daha fazla Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni tanıma isteği duymuştur. Çalışkan ve emekçi kişiliğiyle tanınan Erdal yoldaşımız, Yıldız Teknik Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler bölümü kazanarak İstanbul’a gittiği 2015 yılında aktif olarak mücadele etmeye başlamıştır. Bu dönemde birçok farklı siyasi çevreyi yakından tanıma şansına sahip olan yoldaşımız, üniversitede tanıdığı Apocu gençlerin yaşam ve duruşlarından etkilenmiş ve Partimiz PKK’yi daha yakından tanımaya başlamıştır. İşgalci Türk devletinin gerçek yüzünü yakından tanımaya başlayan yoldaşımız, Kürt halkına karşı geliştirilen saldırılar karşında sessiz kalmamış, Kurdistan’a giderek Özyönetim Direnişi’ne tanıklık etmiştir. Faşist Türk devletinin Kürt halkına uyguladığı zulmü gözleriyle gören ve asla affetmeyen Erdal yoldaşımız, Haki Karer ve Kemal Pirlerin takipçi olarak tereddüt etmeden mücadele saflarına katılmıştır. Gençlik çalışmalarına katılarak mücadelesine başlayan Erdal yoldaşımız, etkili mücadelesi sonucu işgalcilerin hedefi haline gelmiş ve bir süre faşist Türk devletinin zindanlarında kalmıştır. Saldırılara boyun eğmeyen yoldaşımız, zindan sürecinde kendisini daha fazla geliştirerek kararlılık düzeyini artırmıştır. Sömürgeci Türk devletinin Kürt halkına karşı geliştirdiği inkâr ve imha saldırılarına karşı enternasyonal bir devrimci olarak 2016 yılında Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılarak faşist Türk devletine gereken cevabı vermiştir.

Kurdistan’ın özgür dağlarına geldiği ilk günden itibaren büyük bir coşku ve moralle yaşama katılan Erdal yoldaşımız, hep duyduğu ama hiç görmediği Kurdistan’ın görkemli dağlarına büyük bir aşka bağlanmıştır. Aldığı eğitimlerle Önderlik felsefesi ve Partimizin ideolojisinde derinleşen yoldaşımız, büyük bir merakla her şeyi öğrenmek istemiş ve bunun için büyük bir çaba sahibi olmuştur. Aldığı temel gerillacılık eğitimlerini başarıyla tamamlayan Erdal yoldaşımız, Xakûrkê alanına geçerek ilk pratiğine başlamamıştır. Her alanda kendisini geliştirmeyi esas alan Erdal yoldaşımız, Kurdistan’ın kadim ve zorlu dağlarına kısa sürede uyum sağlamış, karşılaştığı bütün zorlukları güçlü yoldaşlık duygusu ve mücadeleci kişiliğiyle aşmayı bilmiştir. Askeri alana olan ilgisiyle yetkin bir gerillaya dönüşen yoldaşımız, aynı zaman da basın çalışmalarında yer alarak Kurdistan’da yaşanan yoğun savaşın ve saldırılar karşısında tarihi bir direniş sergileyen Kurdistan Özgürlük Gerillası’nı topluma yansıtmaya çalışmıştır. Dur durak bilmeden çalışan, emekçi kişiliğiyle bütün yoldaşlarının saygı ve sevgisini kazanan Erdal yoldaşımız, nefes aldığı her an’ı anlamlı kılmak için sürekli bir yoğunlaşma içerisinde olmuş ve bunu pratiğine yansıtmayı esas almıştır. Önder Apo’nun fikirlerini daha iyi anlamak ve anlatmak için Önderlik Savunmaları’nı yanından hiçbir zaman eksik etmeyen yoldaşımız, PKK’nin yaşam felsefesiyle bütünleşmiştir. Mücadelemizin geldiği aşamanın ölümsüz şehitlerimizin emekleri sonucu ortaya çıktığı gerçeğini hiçbir zaman unutmayan yoldaşımız, PKK’nin şehitler partisi olduğu gerçeğini görmüş ve buna göre parti çizgisinde yürümeye yaşamının merkezi haline getirmiştir.

Türkiye sosyalist ve devrimci hareketinin öncüleri olan Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkayalardan gelen direniş geleneğini takip ederek ölümsüz şehitlerimiz Haki Karer ve Kemal Pirlere ulaşan ve bütün yaşamını şehitlerimizin mücadele mirasını zafere taşımaya adayan Erdal yoldaşımız, militanca yaşam ve katılımın adı olmuştur. Faşizmin bütün saldırılarına rağmen hakikat arayışından vazgeçmeyerek Önder Apo’nun kararlı fedaisi olarak yaşayan ve savaşan Erdal yoldaşımızın başta değerli ailesi olmak üzere Kurdistan Özgürlük Mücadelemizin yanından yer alan bütün ezilen halklara başsağlığı diliyor ve yoldaşımızın mücadelesini zaferle taçlandırarak özgür bir dünya kuracağımızın sözünü veriyoruz.”
          [album=18040]