GÖRÜNTÜLÜ

KDP eliyle şehit düşürülenler: Şehit Aras - III

Günümüzde olduğu gibi 1992 yılında da KDP’nin Türk devletiyle işbirliği sonucunda şehit edilen gerilladan biri de Şehit Aras (Loqman Ebdo) idi. Halkı için canla başla çalışan, emek veren ve cesaretiyle tanınan biriydi Şehit Aras.

ŞEHİT ARAS

Yurtsever bir ailede büyüyen Şehit Aras, 1987 yılında PKK'ye katılır. Üniversite yıllarında aktif bir şekilde çalışmalarını sürdüren Aras, öğretmenlik mesleğini Kürt Özgürlük Mücadelesi’ne hizmet ederek yürütür. Gerilla olacağını tahmin etmese de hayatı boyunca direngen, güçlü ve mücadeleci kişiliğiyle ailesi ve komşularının gönlünde yer edinir. 1992 yılında Kürdistan dağlarında yoğun bir savaşın yaşandığı dönemde, dağlara, yoldaşlarına yardıma koşar. Aynı yıl, KDP’nin Türk devletiyle ortaklaşa düzenlediği bir operasyon sonucu Heftanîn’de şehitler kervanına katılır. Tayîb Ebdo, kardeşi Şehit Aras’ı anlatırken özellikle yiğitliğine vurgu yapıyor.


 PKK İLE TANIŞMA

1980 yılında Kürt Özgürlük Mücadelesi ile tanışan Girkê Legê'nin Til Cemal köyünden Ebdo ailesi, varlığını Kürt halkının mücadelesine adadı. Şehit Aras’ın abisi Tayîb Ebdo o günleri şöyle anlatıyor: "1980 yılından bu yana Apocular’ı tanıyoruz ve yurtsever bir aileyiz. Ailemiz hevallerin yanında yer alırdı. Ne gerekiyorsa eksiksiz yapmaya çalışırdı. Halkına hizmet etmek, halkını yüceltmek ve onurlandırmak ailemizi de onurlandırıyordu. PKK’nin Kürt halkı için savaştığını biliyorduk, çünkü yaşamı ve sözleri bir olan fedai bir hareketti. Böylesi bir hareketin izinden gitmeyecektik de kimin izinden gidecektik?"

‘REJİMİN ASKERLİĞİNİ YAPARKEN BİLE HALKI ÖRGÜTLEDİ’

Şehit Aras, 1966 yılında Til Cemal’de doğdu ve 1972’de okul hayatına başladı. Başarılı bir öğrenci olarak öğretmen oldu. Abisi Tayîb Ebdo, Şehit Aras’a dair duygularını şu sözlerle dile getiriyor: “Loqman, yani şehit Aras, kendi halinde bir çocuktu. Okulunda başarılıydı, üniversiteyi bitirdi ve parmakla gösterilen bir öğrenci oldu. Ailemiz yurtsever olduğu için o da bu bilinçle büyüdü. Kimseyi rahatsız ettiğini görmedim; köyde arkadaşlarıyla uyumlu bir şekilde oyunlar oynardı. Zararsız ve sakin bir kişiliğe sahipti, okul hayatında da böyleydi. Üniversite yıllarında aktif olmaya başlamıştı. O aralar okulu bitirip bir yıl köyde öğretmenlik yaptı. Ardından rejimin askerliğine gitti. Askerlik döneminde eve gelmezdi; izin günlerinde hevallerin yanına gider, Efrîn ve Halep’te halkla toplantılar yapardı. İzni tamamlanınca da askerliğine devam ederdi.

MESLEĞİNİ KÜRT HALKININ HİZMETİNE SUNDU’

Köylerde öğretmenlik yapardı, çocuklarla sıcak ilişkileri vardı. Öğrencilerinin ailelerini yakından tanır, sık sık onları ziyaret ederdi. Meslektaşlarıyla da güzel ve samimi ilişkileri vardı. Aras’tan kimse şikayetçi değildi; temiz, dürüst ve samimi bir insandı. Bu güzel ilişkileri sayesinde birçok kişiyi Kürt mücadelesine yakınlaştırdı, düşünce yapılarında bir dönüşüm yarattı. Rejimin öğretmeniydi ama Kürt olduğunu hiç unutmadan, mesleğini halkının hizmetine sunarak yapıyordu. 1987 yılına geldiğimizde PKK'ye katılma kararı aldı.”

‘KDP TARİHİN ÇÖP SEPETİNDE YERİNİ ALACAK!’

1987 yılında PKK’ye katılan Şehit Aras, 1992 yılının mart ayına kadar Rojava’da halkı için mücadele eder ve mart ayında özgür dağlara çıkar. Ancak, 1992 yılında KDP’nin Türk devletine verdiği destekle yürütülen savaşta, Heftanîn’de şehit düşer. Abisi Tayîb Ebdo, 1992’de KDP’nin Türk devletiyle işbirliğini hatırlatarak sözlerini şöyle tamamlıyor: “Türk devletinin, Kürtleri ‘sandviç gibi ezeceğiz’ dediği bir dönemde KDP, Türk devletiyle birlikte gerillaya saldırdı ve PKK ile savaştı. Gerillayı bitireceklerini söylediler ancak bitiremediler ve bitiremeyecekler.

KDP, derin bir ihanet içerisinde ve artık Türk devletinden bir farkı kalmamıştır; Türk devletinin dostu olmuştur. Hain KDP bilmelidir ki bugün el ele verdikleri devletler bir gün onların sonunu getirecek. Halkına ve toprağına faydası olmayan KDP, tarihin çöp sepetinde yerini alacak!

BAŞÛRÊ KURDİSTAN HALKINA ÇAĞRI

Başûrê Kurdistan halkı, gerillayı sahiplenmeli ve gerilla ile birlik olmalı. Türk devletinin kirli savaş politikalarına alet olmayın ve karşısında durun. Türk devletine göz ve kulak olmayın, gerillanın gözü ve kulağı olun. Hainleri içinizden atın ve hainlerle savaşın.”