Ken Loach’tan Kürt festivaline selam

10. kez düzenlenen Londra Kürt Film Festivali tüm hızıyla sürüyor. Festivale mesaj gönderen dünyaca ünlü yönetmen Ken Loach, ”Festivalin Kürdistan’da yaşanan mücadeleye katkısının farkındayım'' dedi.

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Londra Kürt Film Festivali yönetmen, sanatçı ve halkın katıldığı bir gala ile başladı.

22 Nisan’da sona erecek olan 10. Londra Kürt Film Festivali (LKFF) geçtiğimiz yıl Eylül ayında Reqa’da şehit düşen YPG BİM üyesi şehit Mehmet Aksoy’a adandı. 10. kez yapılan festivalde filmlere ilgi bir hayli yüksekti.

Festival, Kuzey Londra’nın Woodgreen Vue Sineması, Dalston Rio Sineması ve SOAS Üniversitesi olmak üzere 3 farklı salonda Pazar gününe kadar devam edecek. 

KEN LOACH SELAMLADI

Festivalin bu yıl ki davetlilerinden dünyaca ünlü yönetmen Ken Loach sağlık sorunları nedeni ile gala gecesine katılamadı. Ancak festivalin önemi ve devamlılığının gerekliliğini vurgulayan bir mesaj gönderdi. Loach mesajında, ”Festivalin Kürdistan’da yaşanan mücadeleye katkısının farkındayım. Festivalin devamlılığı için elimden geleni yapmak isterim, sağlık sorunlarından dolayı aranızda bulunamıyorum, festival içtenlikle başarılarının devamını dilerim” dedi.

KİMLER KATILDI?

Hüseyin Tabak, Solîn Yusuf, Mano Xalil, Ali Kemal, Mehmet Salih Yıldırım, Berrin Çelik, Suat Usta, İsmail Zagros, Murat Seven ile eski YPG savaşçısı İngiliz Macer Guilford festivalde sinemaseverlerle biraraya geldi.

Londra Kürt Film Festivali’nin Juri Başkanlığı’nı Rohampton Üniversitesi Profesörlerinden Michael Channen üstlenirken, Amerikalı profesör Karl Nahatra ve British Film Enstitüsü’nden Simon Young’da juride yer aldı.

KÜRT HİKAYELERİ

Londra Kürt Film Festivali’nde Kürt hikayeleri, Rojava’daki savaş ve mülteci hikayelerine odaklanan film ve belgeseler gösterildi.

Festival kapsamında her filmin ardından filmin yönetmeni, oyuncuları veya yapımcılar izleyicilerle söyleşiler yapıldı.

Yönetmenliğini Haşim Aydemir’in yaptığı 14 Temmuz filmine de yoğun ilgi vardı.

Uzun yıllar Diyarbakır Zindanı’nda kalan HDP Van milletvekili Kemal Aktaş ile filmde Hayri Durmuş rolündeki Suat Usta ve Yapım 13’den Rojhilat Aksoy izleyiciyle biraraya geldi.

Aktaş kendi yaşadığı deneyimleri aktardı, işkence yöntemleri ve PKK’li tutsakların buna karşı direnişinden bahsetti. Suat Usta ise Hayri Durmuş’u oynamaktan büyük gurur duyduğunu belirtti ve ekledi: ‘’Hayri Durmuş’u oynamak zordu.’’ 

Rojhilat Aksoy ise filmi Türkiye’de OHAL ve AKP hükümetinin baskılarından ötürü sadece Avrupa’da gösterime girdiğini söyledi.

Çatısız Ev filmi ile Londra Kürt Film Festivali’nde sinemaseverlerle buluşan yönetmen Solîn Yusuf festivalin en dikkat çeken kadın yönetmenlerindedi.

AKSOY'UN 'G OLMAK' FİLMİ DE FESTİVALDE 

Londra Kürt Film Festivali Reqa’da şehid düşen Mehmet Aksoy’un anısına düzenleniyor. Geçtiğimiz yıllarda festivalin organize komitesinde direktörlük yapan Aksoy’un ayrıca tamamlayamadığı filmi Being G’de (G olmak) arkadaşları tarafından tamamlandı. Film 20 Nisan’da gösterime girecek. Aksoy’un anısına ayrıca 1. Mehmet Aksoy en iyi belgesel ödülleri de verilecek. 

 

BÜYÜK BİR ONUR

Şehit Mehmet Aksoy’un kardeşi Gonca Aksoy festivale katılmaktan büyük gurur duyduğunu belirterek, ”Londra Kürt Film Festivali yeniden hayat buldu. Bu büyük ve değerli organizasyonun yeniden yapılması adına büyük bir sevinç duyarken ayrıca abimin burada olmayışı da içimizi burkan bir acı. Tüm sevdiklerimizi ve Mehmet abimin arkadaşlarını bir arada görmek benim için büyük bir mutluluk” diyerek duygularını dile getirdi.

İLGİ BEKLENENDEN ÇOK BÜYÜK

Festival organizatörlerinden Zeynep Kurban ise şunları söyledi: ”Aslında 10 yıl büyük bir aşama, büyük emeklerle ve grup çalışmalarıyla bu noktaya gelindi. Kendi tarih ve kültürümüzle ilgili, yine bizim kendi insanımızın bilmediğimiz hikayelerini ben burada her yıl görme imkanı buluyorum. Aslında Mehmet olmadan bizim için film festivalinde bulunmak bayağı zor oldu.”

Festival 21 Nisan Cumartesi gecesi, Dark Wind Kara Rüzgar filminin gösterimi ve filmin yapımcısı-senaristi Mehmet Aktaş’ında katılacağı söyleşinin ardından sona erecek.

Kaynak: Yeni Özgür Politika