Kevana Zêrîn ‘kültür ve sanat şehitleri’ni andı

Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi’ne (PAJK) bağlı kadın hareketi Kevana Zêrîn, 11 Mayıs “Kültür ve Sanat Şehitleri”ni andı.

11 Mayıs “Kültür ve Sanat Şehitleri Anma Günü” vesilesiyle yazılı bir açıklama yapan Kevana Zêrin, “Mayıs ayı kahramanlık destanlarının yazıldığı şehitler ayıdır. Şehit Mizgin’in (Gurbet Aydın) şahadet yıl dönümü kapsamında tüm mücadele şehitlerinin önünde saygı ile eğiliyoruz” dedi.

Açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi: “Bu ay içerisinde Hozan Mizgin, Haki Karer, Halil Çavgun, Mehmet Karasungur, İbrahim Bilgin gibi yoldaşlar sonsuzluğa yürümüştür. Yine bu ay içerisinde Şirin Elemhuli, Ferzad Kemanger, Ferhat Wekili, Ali Heyderyan ve Mehdi İslami gibi yoldaşlarda İran rejimi tarafından idam edilmişti. Rejimin kullandığı bu yöntem ne kadar korktuğunun bir kanıtıdır. Bu ay içerisinde Türkiye devrimci mücadelesine öncülük eden ve halkların kardeşliğini savunan Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan, Hüseyin İnan gibi öncüler de yaşamlarını yitirmiştir. Şehitlerin mirasını sürdürmekte kararlıyız.

Şehit Mizgin yoldaş 11 Mayıs 1992 yılında düşmanın ablukasına karşı geliştirdiği hamle bizlere yol gösterici olmuştur. İnsanın diline kültürüne, tarihine, toprağına ve kendi cevherine dönüşün mücadelesini bize bırakmıştır. Kültür mücadelemizde bize öncülük etmiş ve devrimci bir yol çizmiştir. Kültürel soykırım karşısında tutum sahibi olmamız gerektiğini bize öğretmiştir. Özgür kadın kimliğini kendisinde inşa etmiş ve arkasında çok anlamlı şarkı ve şiirler bırakmıştır. İşgale karşı sanat ile direndi. Şehit Mizgin’in bayrağını taşımak için binlerce Kürt genci saflara katıldı.

Biz 11 Mayıs ‘Kültür ve Sanat Şehitleri Anma Günü’ kapsamında Mizgin, Sefkan, Sîpan, Sarya, Berçem, Xelîl, Delîla, Ronahî ve Yekta’ların mücadelesini büyütme sözü veriyoruz. Kevana Zêrin şemsiyesi altında direnen tüm sanatçı ve aydınların özgür yaşamın sessi olmaları için çağrıda bulunuyoruz. Sanat mücadele ile örülür. Bu duygularla Şehit Mizgin’in şahadetinin 29’uncu yıl dönümü vesilesiyle tüm şehitlerimizi saygı ile anıyoruz.”