Koma Amara’dan 'Xakurkê Direnişi' şarkısı
Koma Amara, Xakurkê Direnişi için yeni şarkı hazırladı. Grup üyeleri, "Sanat, zalime karşı en büyük savaş" mesajını verdi.
Koma Amara, Xakurkê Direnişi için yeni şarkı hazırladı. Grup üyeleri, "Sanat, zalime karşı en büyük savaş" mesajını verdi.
Xakurkê direnişini işleyen ‘Xakûrka Cengê’ adlı bir şarkı hazırladıklarını söyleyen Koma Amara üyesi Xwezan Harun, şunları belirtti:
'DİRENİŞİN DAHA ÇOK HİSSEDİLMESİNİ İSTEDİK'
"Öncelikle sizin aracılığınızla, Koma Amara üyeleri olarak selam ve sevgilerimizi şu an mevzilerde tarihi direnişi yürüten arkadaşlara gönderiyoruz. Yine özellikle şu an meydanlarda onuru için, çocukları için ayakta olan yurtsever halkımıza sevgilerimizi gönderiyoruz. İşgalci Türk devleti işgal politikalarını Başûrê Kurdistan topraklarına yaymak istiyor. Bu işgal girişimine karşı bir yandan gerilla tarihi bir direniş sergiliyor, bir yandan da halkımız meydanlarda direnen gerillaya ses veriyor, işgale karşı tepkilerini dile getiriyor. Biz de Koma Amara grubu olarak, yürütülen savaşın ve direnişin gerçekliğini sanatımızla, hazırladığımız şarkıyla dile getirmek istedik. Xakurkê direnişini anlatan yeni bir şarkı hazırladık. Umut ediyoruz ki dinleyicilerimiz ve halkımız yürütülen destansı direnişi hazırladığımız bu şarkıyı dinlerken daha bir hisseder. Yine bütün sanat camiasına ve kendilerine sanatçı diyen bütün sanatçılara bir çağrı yapmak istiyorum: Vicdan sahibi, demokrat bütün sanatçılar şarkılarıyla, müzikleriyle, resim, tiyatro ve sinemayla bu destansı direnişe destek olmalıdırlar. Hazırladığımız bu yeni şarkıyı ve klibi direnen bütün HPG ve YJA-Star gerillalarına armağan ediyoruz."
'SANAT, ZALİME KARŞI EN BÜYÜK SAVAŞ'
"Sadece hazırladığımız şarkıyla değil, daha fazla üreterek, yürütülen tarihi sürece katılmaya, sanatımızla güç vermeye devam edeceğiz" diyen Koma Amara üyesi Delal Serhat, şunları dile getirdi:
"Xakurkê’de gerillanın yürüttüğü destansı direnişi anlatan bir şarkı hazırlamak istedik. İşgalci Türk devleti Başûrê Kurdistan topraklarını işgal etmek istiyor. Bu işgal KDP başta olmak üzere yerel güçlerin desteğiyle gerçekleşiyor. İşgalci Türk devletinin işbirlikçisi olan KDP bugün topraklarımızı işgalcilere peşkeş çekiyor. Nasıl ki halk olarak toprağımız namusumuz, onurumuz ve şerefimizdir diyorsak, bu peşkeşe, topraklarımızın işgalcilere satılmasına karşı sesimizi yükseltmeli, bir an önce harekete geçmeliyiz. Zaman toprağımıza sahip çıkma zamanıdır. Bizler Kürt Özgürlük Hareketi gerillaları olarak, Kürdistan topraklarını korumak için fedaice işgalcilere karşı direniyoruz. Özellikle Başûr halkımız işgal ve onun iş birlikçileri karşısında reflekslerini diri tutmalıdır. Refleks ve tepkileriyle topraklarımız üzerinden yürütülen kirli planları bozmalıdır."
Serhat ise "Acı olan, Kürdistani bir parti olduğunu belirten KDP’nin Kürdistan topraklarında geliştirilmek istenen işgalde rol almasıdır" dedi ve şunları ekledi:
"İşgalciler ve işbirlikçileri karşısında tavrımız daha sert olmalıdır. Tarihi ihanet çizgisi Kürdistan topraklarında son bulana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Halk olarak temel ulusal çizgimiz olan Kürdistan’ın özgürlüğü ve bağımsızlığı çerçevesinde birlik olmalı ve harekete geçmeliyiz. Vicdan sahibi herkes harekete geçmeli, elinden geleni yapmalıdır. Sanatçılar, politikacılar kim olursa olsun, bu tarihi görevi yüklenmeli, yürütülen destansı direnişe güç vermelidir. Biz de Koma Amara grubu olarak, yürütülen bu tarihi direnişe hazırladığımız çalışmayla katılmak istedik. Çalışmamızda devam eden destansı direnişte şehit düşen arkadaşlarımızın kahramanlığını ve Kürdistan dağlarının işgalcilere geçit vermeyen heybetli duruşunu dile getirdik. Sanat zalime karşı yürütülen en büyük savaştır, üretmeye devam edeceğiz. Saldırılar çalışmalarımızı hiçbir zaman engelleyemez, her koşulda çalışmalarımızı sürdürecek güce, kurumsallığa ve organizasyona sahibiz. Tam tersi saldırılar çalışmalarımızı daha bir nitelikli kılıyor. Oluşan Apocu irade saldırılar karşısında daha bir güçlü durmamızı açığa çıkarıyor."
KADININ VE DAĞIN RENGİ
Koma Amara müzik grubu, 2000 yılının başlarında Kürdistan dağlarında, "kadının ve dağın rengi" şiarıyla kuruldu. Sadece kadınlardan oluşan grup, Kürdistan dağlarında yürütülen direnişi kadının sesiyle sanata dönüştürüyor. Dağlarda müzik çalışmalarının yanı sıra ideolojik, felsefik eğitim çalışmaları yürütüyor. Adını doğuşun mekânı olarak tanımladıkları Amara köyünden almış. Grup üyeleri ara ara savaş koşullarından ötürü, şehadet gibi sebeplerle değişse de, çalışmaları yeni üyeler yada nesillerle devam ediyor.