Kürt sanatçılar Stêrk TV’de ulusal birliğin önemini anlattı

Stêrk TV’de canlı yayınlanan programa katılan Kürt sanatçılar, ulusal birliğin Kürtler için hayati bir öneme sahip olduğunu belirttiler. Sanatçılar Kürt güçlerine diyalog çağrısı yaptı.

Maxmur Mülteci Kampı’na aylardır ambargo uygulanması, ardından da KDP’nin Zînî Wertê alanına güç göndermesi ardından başlayan gelişmeler Kürtçe yayın yapan Stêrk TV’de yayınlanan “Nirxandin” programında Kürt sanatçılar tarafından tartışıldı. Gazeteci Gulistan Çiya İke’nin sunduğu programa Kürt sanatçılar Mizgin Tahir, Şivan Perwer, Xelil Xemgin, Diyar Dêrsim, Hesen Şerif, Amal Said ve Necmettin Xulami katıldı.

Ulusal birliğinin önemine dikkat çeken Xelil Xemgin, Kürtlerin birliği olmadığı için sömürgeci güçlerin Kürt halkına saldırdığını savundu. Kürtler için hayati olan bu konu için sanatçıların 6 ay önce bir araya gelerek platform kurduğunu hatırlatan Xemgin, Kürt güçlerinin kendi aralarındaki sorunlarını diyalogla yoluyla çözmesi gerektiğini ifade etti.

 Zînî Wertê’ye Türk devletinin düzenlediği saldırılara dikkat çeken Xemgin, bölgedeki tehlikenin sadece güney değil Kürdistan’ın bütün parçalarında Kürt halkının elde ettiği kazanımları ilgilendirdiğini belirtti. Xelil Xemgin özetle Kürtlerin bir kırmızı çizgiye sahip olması gerektiğini ifade ederken, sanatçı Mizgîn Tahir Kürt halkının elde ettiği kazanımların Kürtlerin düşmanlarını rahatsız ettiğini belirterek özellikle Rojava Devrimi sonrası bölgede yaşanan gelişmeleri anlattı.

Sanatçı Necmettin Xulami ise Kürtlerin en büyük eksiliğinin birlik olduğunu belirterek, bölgedeki devletlerin bu durumu kullanmak için sürekli fırsat kolladığını ifade etti. Maxmur’da üç sivilin katledilmesini hatırlatan Xulami “Şimdiye kadar güneyli hiçbir yetkili bu katliamı kınamış değil. Maxmur halkının sağlık ihtiyacını gidermek için Hewlêr’e gidişinin engellemesi utanç verici bir durumdur” diye konuştu.

‘KÜRTLERİN EN BÜYÜK HAYALİ BİRLİK’

Sanatçı Hesen Şerif de Kürtlerin en büyük hayalinin ulusal birlik olduğunu belirtti. Diyalog yoluyla çözülmeyecek bir sorunun olmadığını savunan Şerif, gerginlik yaşayan Kürt güçlere diyalog kurma çağrısı yaptı.

Amal Said ise Kürt halkının acısının ortak olduğunu ifade ederek “Kürdistan’ın neresinde olursa olsun yaşanan acılar bir başka parçadaki halkımızı üzüyor, madem ki acılarımız birse, neden birliğimiz de olmasın?” sorusunu yöneltti.  Zînî Wertê’de yaşananların Güney’de yaşayan herkesi üzdüğünü belirten Said, sanatçıların ulusal birliğin sağlamasında ve Kürtlerin kendi arasındaki sorunlarının çözümünde önemli görevler düştüğünü vurguladı.

Sanatçı Diyar Dêrsim, bütün Kürt parti ve örgütlerinin ortak kırmızı çizgiye sahip olmasının çok önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kim olursa olsun bir Kürt gücünün bir düşman devlet tarafından kullanılması utanç vericidir. Eğer öyleyse o zaman düşman kavramını oturup netleştirmeliyiz. Kürdistan’da bir çocuk bile size Kürt halkının düşmanlarını sayabilir ve size Saddam Hüseyin’in Erdoğan’ın farkının olmadığını anlatabilir.”