Kürtler dahil 110 dernek, Stuttgart kültür festivalinde buluştu

Orta Asya, Mezopotamya, Balkanlar, Güney Afrika ve Güney Amerika’nın çeşitli ülkelerinden farklı kültürlerin buluştuğu Stuttgart 18. Kültür Festivali, renkli görüntülere sahne oldu.

Yüzlerce dernek, Stuttgart’ta 6 gün süren Kültür Festivali’nde onlarca ülkenin kültürünü sergileyen etkinlikler düzenledi. Stuttgart Demokratik Kürt Toplum (DKTM) Meclisi de festivaldeki yerini aldı.

“Kurumlar ve dernekler, kendi kültürlerini ve kimliklerini tanıtıyor. Enternasyonal müzik grupları da yer alıyor. Stuttgart Fest, belediye eyalet hükümeti ve bütün kurumlar tarafından destekleniyor.

Stuttgart’taki göçmen toplumunun kültürlerini, yaz festivali ile bir araya getirmeyi amaçlayan "Forum Stuttgart der Kulturen" bütün geleneklere temsili yer vererek kültürleri buluşturuyor. Yemek standları, müzik standları, bilgilendirme standları ve daha bir çok etkinlikler kültürel farklılıkların kendilerini ifade etmellerine fırsat sunuluyor.

Forum Der Kultur kendi bünyesinde 40 ülkeden, 110 dernek barındırıyor.

Stuttgart DTKM meclis bileşenleri Kürt kültürü ve yemeklerini tanıttı. Standa Alman halkının ilgisi yoğun olurken, öte yandan meclis bileşenleri de, kolektif bir dayanışma ile DTKM standında Kürdistan kültürünü temsil etti.

Kürt mutfağından çıkan ürünlerden, satışına kadar ağırlıkta kadınlar yer alırken en çok tercih edilen Sarma, dolma ve Kürt böreği oldu.

Standlar saat 16’00’da açılıp akşam 23:00’e kadar devam ediyor. Kürt mutfağıyla ilgili dudaklarda bırakılan lezetli tadın sırrı ile ilgili sık sık sorular alan DTKM Stuttgart eş başkanı Seval Gümüş söyle konuştu :

“Standımıza gelen Alman dostlar yemeklerin lezetli olmasının temel sırrı nedir? diye sıkça sordular. Tabi ki bu durum bizi memnun ediyor ve değişik kültürlerle bir arada olmak ve kaynaşmak oldukça güzel bir duygudur. 18 yıldır standımızı açıyoruz. Standımızı özenle ev yemeklerini yaparak getiren bir birinden değerli kadın meclis üyelerimiz Kürdistan’ın yöresel zenginliğini burada sergiliyor ve çaba sarfediyor.”

Kürdistanlı Öğrenciler Birliği (YXK), açtıkları standlarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Paris’te katledilen Sakine Cansız'ın kitaplarını tanıttı. Stantta Rojava devrimi ile ilgili kitaplar da yer aldı. Tişörtler ve Kürt kültürünü anlatan birbirinden renkli takılar da dikkat çekti.

Diğer taraftanda Tohum Kültür Merkezi de her yıl olduğu gibi festivaldeki yerini aldı.

17 Temmuz saat 16:00’da başlayan festival, Pazar günü saat 23:00’de son bulacak.