Kuzey Fransa TEVÇAND, konferansını yaptı

Kuzey Fransa TEVÇAND'ın 8. Konferansı, Paris'te yapıldı.

Kuzey Fransa TEVÇAND'ın 8. Konferansı, Fransa'nın başkenti Paris'te yapıldı. Paris Kültür Sanat Merkezindeki konferansa 110 kişi katıldı.

Katledilen HDP'li Deniz Poyraz'a adanan konferansın açılış konuşmasını Sanoger Saniye Tunç ve Farqin Azad yaptı.

 Konferanstaki değerlendirmelerde, AKP-MHP iktidarının Kürtlere dönük imhacı saldırılarla ayakta kalmaya çalıştığı vurgulanarak, KDP'nin işbirlikçiliğine dikkat çekildi. "KDP'nin Türk devletiyle içine girdiği işbirlikçi-ihanetçi ilişki tarzı kendisine de kaybettirecektir" denilen açıklamalarda, "Bunun için kültür sanat çalışanları bu süreçte daha aktif ve öncü rol alarak sürece müdahil olmalıdır. Sanatçı eğer toplumun vicdanı ise toplumun taleplerinin sesi olmalıdır” diye kaydedildi.

'SANATÇILARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR'

Konferansta şu mesajlar da verildi:

"Kürtler söz konusu olduğunda kültür-sanat çalışmaları çok önemlidir. Çünkü kültürel soykırım altında olan ulusal gerçekliğimiz vardır. Dünyada görülmedik bir soykırım saldırısı ile karşı karşıyayız. Bu açıdan kültür sanat çalışanlarına büyük sorumluluklar düşmektedir. Binlerce yıldır yaratılan kültürümüzü, kimliğimizi, dilimizi, ruhumuzu yok ediyorlar. Bu yok edilişi her an hissetmezsek kendimizden vazgeçmiş oluruz.
Bu yok etme saldırısına karşı on yıllardır büyük bir var olma mücadelesi veriliyor. Bu aynı zamanda kültürümüzü, yani ruhumuzu savunma mücadelesidir. Varlık en başta kültürünü koruma mücadelesidir. Bu açıdan böyle bir mücadele en başta da kültür-sanat alanını ilgilendirmektedir. Kürt kültür-sanat insanları kendilerine dünyadaki herhangi bir toplumun kültür-sanat insanları gibi davranmamalıdır. Devrimlerin kalıcılığı buna bağlıdır. Bu açıdan kültür-sanat-edebiyat insanlarının devrimin yarattığı bu değerleri sahiplenmesi, toplumun ruhu haline getirilecek düzeyde kalıcılaştırması çok önemlidir. Bu yüzden her alanda öğrenci yetiştirmek, yeni ürünler ortaya çıkarılması hedefimiz olmalı ve tarz, üslup, tempoyu yeniden inşa çalışmalarımıza uygun yürütmeliyiz”
Konferansta 7 kişilik bir koordinasyon kurulu oluşturuldu.
Konferans Herne Pêş Marşı ile sonlandırıldı.