Mazlum Ebdî: Güçlerimiz Rojava’yı savunacağını göstermiştir-YENİLENDİ

Türk devletinin saldırılarına hazırlıklı olduklarını belirten Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdî, “Halkımız ilk günden tutumunu ortaya koymuştur. QSD güçlerimiz bu 4 günde kendilerini savunacağını ispat etmiştir; kutluyorum” dedi.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdî, Türk devletinin bölgeye yönelik saldırılarına ilişkin basına açıklamalarda bulundu. Türk devletinin sadece Kuzey ve Doğu Suriye’yi değil Suriye’nin bütün bileşenlerini hedef aldığına işaret eden Ebdî, saldırılara karşı daha güçlü birlik mesajı verdi.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdi, işgalci Türk devletinin saldırılarına ilişkin basına açıklamalarda bulundu. Hesekê’de kameraların karşısına geçen Ebdi, çok güçlü bir konumda olduklarını, Türk devletinin saldırılarda başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını söyledi.

Türk devletinin her türlü saldırısına karşılık vermeye hazır olduklarını söyleyen Ebdî, “Askeri güçlerimiz her türlü saldırıya karşı direnmeye hazırdır. Son 4 günde yaşananlar bunu kanıtlıyor” ifadelerini kullandı.

19 Kasım gecesi başlayan saldırıların Rojava’nın geneline yayıldığına ve devam ettiğine dikkat çeken Ebdî, “Saldırılar bugüne kadar da devam ediyor. Bu saldırılarda özellikle bölgenin hizmet ve altyapı kurumları hedef alınıyor. Okul, hastane, petrol bölgeleri gibi stratejik yerler de hedef alındı. Bu saldırıları yeni bir eşik olarak görüyoruz. Uzun zamandır bölgemize yönelik hava ve kara saldırıları yapılıyor. Ancak son 4 gündür yapılan saldırılar yeni bir aşamaya geçildiğini ve tehlikenin boyutunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

SALDIRILARIN BİLANÇOSU

Saldırıların bilançosuna ilişkin bilgi veren Ebdi, “Uzun zamandır bu saldırılara hazırlık yapıyorduk. Şimdiye kadar 4 QSD savaşçısı şehit düştü. Maalesef siviller yine hedef oldu. Resmi açıklamalara göre şu ana kadar 15 sivil saldırılarda şehit düştü. Aynı şekilde kurumlar da bu saldırılarda hedef oldu. Şu ana kadar 4 binden fazla saldırı gerçekleşti. Bunların 67’si hava saldırısı şeklinde gerçekleşirken diğerleri, obüs ve top atışları gibi kara silahlarıyla yapıldı. Saldırılar halen devam ediyor” dedi.

‘QSD HER ŞEYE HAZIRDIR, HALKIMIZIN DURUŞU ONUR VERİCİ’

QSD güçlerinin her türlü saldırıya karşılık vermeye hazır olduğunun altını çizen Ebdî, “Güçlerimiz her türlü saldırıya hazırdır. Geçtiğimiz günlerde yaşananlar bunu kanıtlıyor. Güçlerimiz her koşulda kendini savunabileceğini gösterdi” diye ekledi.

Kuzey ve Doğu Suriye halkının saldırılar karşısındaki duruşuna işaret eden Ebdî, “Şehitlerimiz oldu. Her şeye rağmen halkımızın dik duruşu bizim için onur vericidir. Bu duruşu kutlamak gerekiyor. Saldırıların başladığı ilk günden bu yana halkımız bir adım dahi geri atmadı. Bu saldırıların amacı halkı korkutmak ve sindirmekti. Böylece halkı yerinden edip yerine bölgenin asıl sakini olmayan kendi yandaşlarını getirip yerleştireceklerdi. Halkımız bu planları boşa çıkardı. Yerini terk etmedi. Şehidine sahip çıktı. Dêrik’te şehitlerine nasıl sahip çıktığını gördük. Bu sahiplenme bile tek başına önemli bir duruştu. Bu vesileyle Hogir Ana, Hesen ve İsam şahsında tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Şehitlerimizin mücadelesini sürdürme sözü veriyorum. Halkımızın kesinlikle bu ruhla direnişi sürdüreceğine inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

‘İSTANBUL'DAKİ PATLAMA BİZE SALDIRMAK İSTEYENLERİN OYUNUDUR’

Türk devletinin sürekli olarak Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırmak için bahaneler ürettiğini sözlerine ekleyen Ebdî, “İstanbul’daki patlama bugünkü saldırıların ilk adımıydı. Daha önce de söylemiştik, bir kez daha kamuoyuna deklare etmek istiyoruz, İstanbul’daki patlama Rojava’ya yönelik saldırılar için planlanmış bir senaryodur. Hiçbir şekilde bu patlama ile bir ilişkimiz yoktur. Biz İstanbul’daki saldırının bir terör saldırısı olduğunu ve saldırıyı kınadığımızı belirtiyoruz. Güçlerimiz asla sivilleri hedef almaz. İstanbul’daki patlama bize saldırmak isteyenlerin bir oyunudur. İlk anda işaret ettiğimiz gibi patlamayı yapan kişinin DAİŞ ve sözde Suriye Milli Ordusu çeteleri ile olan bağlantıları ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

‘KARKAMIŞ’TAKİ SALDIRIYLA HİÇBİR İLİŞKİMİZ YOK’

Ebdî, Karkamış’taki saldırıya dikkat çekerek, “Bu ve benzeri saldırılarla güçlerimizin hiçbir ilgisi yoktur. Türk topraklarını hedef alma gibi bir politikamız yoktur. Böyle bir niyetimiz varsa söyleriz. Eğer öyle bir şeyi yaparsak açıkça yaparız. Ama öyle bir niyetimiz yoktur. Bu saldırıyla uzaktan ve yakından bir ilgimiz yoktur. Bu saldırı, bu tür saldırıları gerçekleştirmek ve büyütmek bahanesiyle yapılmıştır” dedi.

'YANIT VERECEK GÜCÜMÜZ VAR'

Savaş yanlısı olmadıklarını belirten Ebdî, ancak çatışmaların diyalog yoluyla çözülmesini istediklerini belirterek, “Topraklarımıza yönelik saldırılar durdurulmalıdır. İlgili tüm taraflar sorumluluklarını yerine getirerek bu acımasız saldırılara karşı durmalı. Bu tüm halkımızın talebidir. Bu savaş ne halkımızın ne de güçlerimizin çıkarınadır” ifadelerini kullandı.

Türk devletinin açıklamalarına yanıt veren Ebdî şöyle devam etti: “Türk devletinin bu saldırıların kara saldırısına dönüşeceğine dair açıklamalarıyla ilgili bir şeyler söylemek istiyorum, bu yeni bir şey değil. Bu Erdoğan’ın ilk tehdidi değil. Birkaç ay önce de tehditte bulunarak uygun zamanda saldıracaklarını söylediler. Ancak bu saldırının kolay olmayacağını söyleyebiliriz. Yanıt verecek gücümüz var ve halkımız da saldırılara karşılık vermeye hazır. Öte yandan bölgenin durumu eskisi gibi değil. Ancak Türk devleti bölgeye saldırmakta ısrar ediyor. Bu tehditleri ciddiye alıyoruz.  Ama bu onun yapabileceği veya istediği kadar kolay yapacağı anlamına gelmiyor ya da daha önce yaptığı gibi dünyayı ikna edecek."

‘HALKIMIZI KORUYORUZ’

Muhtemel her türlü saldırıya karşı QSD’nin üzerine düşeni tereddütsüz yapacağını vurgulayan Ebdi, “Savaş başlarsa bu bir yerle sınırlı kalmayacaktır. Her tarafa yayılacaktır. Büyük bir direniş ortaya çıkacaktır. Türk devleti planladığı gibi topraklarımızı işgal edemeyecektir” dedi.

Ebdî şöyle devam etti: “Bizimle birlikte DAİŞ’le mücadele eden dostlarımızla birlikte olacağız. Saldırıların önünü almak için çabalarımız var. Türk devletinin işgal saldırılarını durdurmak tabi ki bu güçlerin de sorumluluğundadır. Halkımıza karşı her zaman şeffaf olmayı sürdüreceğiz. Her türlü gelişmeyi halkımızla paylaşacağız. Halkımız ve güçlerimizle birlikte bu süreci tartışıp yürüteceğiz. Halkımızdan beklentimiz direnişi sürdürmesi ve güçlerinin yanında durmasıdır. Zorlu bir süreçte olduğumuzu çok iyi biliyoruz. Savaş uçaklarına karşı direniş kolay bir şey değildir. Biz inanıyoruz ki halkımız bu ruhla direnişini sürdürecektir. Bu süreç başarıyla sonuçlanana kadar bu böyle olacaktır.”

‘DAHA GÜÇLÜYÜZ’

Mazlum Ebdî son olarak şunları söyledi: “Askeri güçler olarak direnişimizi her zaman sürdüreceğiz. Mücadeleyi büyüteceğiz. Her türlü saldırıya hazırlıklıyız. Diğer yandan diplomatik, siyasi ve askeri temaslarımız devam ediyor. Saldırıları durdurana kadar mücadelemiz devam edecek. Türk devletinin amacına ulaşmasına asla izin vermeyeceğiz. Siyasi ve diplomatik alanda her zamankinden çok daha güçlü bir noktadayız. Türk devleti de her zamankinden çok daha zayıf bir durumdadır. Başarılı olması mümkün değildir. Her şeyden önce biz halkımıza ve öz gücümüze inanıyoruz. Halkımızın ve askeri güçlerimizin ortak direnişinin zafere ulaşacağına olan inancımız tamdır.”