Medya Doz’un ‘Ülkemin Haritasıdır Yüzünüzün Çizgileri’ kitabı çıktı

Medya Doz’un kaleme aldığı Meyman Yayınevi’nin basımıyla okuyucuyla buluşturduğu “Ülkemin Haritasıdır Yüzünüzün Çizgileri” adlı kitap çıktı. Kitap, 2011 yılında Geliyê Tiyarê’de kimyasal silahla katledilen 36 gerillanın yaşamını konu alıyor.

Dağın yazarlarından Medya Doz’un kaleme aldığı ve birçok yönüyle Geliyê Tiyarê’de yaşananlara ışık tutan “Ülkemin Haritasıdır Yüzünüzün Çizgileri” adlı kitap çıktı. Newaya Jin’in katkılarıyla Meyman Yayınevi tarafından okurla buluşturulan kitap, Türk ordusu tarafından Geliyê Tiyarê’de katledilen 36 gerillayı anlatıyor. Tamamen gerçeklere dayanan kitap, direnişi, arkadaşlığı ve iradeyi ele alıyor. 

‘TÜRK DEVLETİ KİMYASAL SİLAH KULLANDI’

Aynı zamanda tarihi bir belge niteliğinde olan kitap, 2011 yılının sonbaharında Zagros gerillasının “Şehit Çiçek Devrimci Harekâtı” kapsamında düzenlediği Çelê eylemini anlatarak başlıyor. Eylemde Türk ordusu büyük kayıplar verirken, yedi gerilla da şehit düşmüştü. Ardından eylemi düzenleyen gerilla birliği Geliyê Tiyarê’ye geri çekilmiş ve 21 Ekim 2011 tarihinde Türk ordusunun kapsamlı saldırısıyla karşılaşmıştı. Tüm ahlaki kuralların hiçe sayıldığı bu saldırıda kimyasal silah kullanan Türk ordusuna karşı direnerek 36 gerilla şehit düşmüştü.

Medya Doz, Geliyê Tiyarê saldırısı öncesi yapılan “Şehit Çiçek Devrimci Harekatı” eylemine ilişkin ayrıntıları, sürecin ruhunu tüm hakikatiyle anlatıyor. Bu yakıcı sürecin tam ortasında yer alan Medya Doz, tüm yaşananları olayın içinden yazıyor. Nitekim kendisi de “Yazmak bir eylemdir” diyor kitabın girişinde. Kitap, yaşayarak, mücadele ederek yazmanın derin anlamı kadar zorluklarını da okuyuculara taşıyor. 

‘ZAGROS’UN ÇOCUKLARI’

Kitabın sonraki bölümlerinde ise yaşamını yitiren Şehit Çiçek Devrimci Harekâtı’nın öncülerinin dağlarda bıraktığı izler tek tek anlatılıyor. Yazarın “Zagros’un çocukları” olarak nitelediği öncü kahramanlardır tarihi yazan. Doğudan, batıdan, kuzeyden gelip Zagros dağlarında buluşan ve Kürdistan ülkesini yüreklerinde, yaşamlarında birleştiren gerillalardır. Onlara eşlik eden ise Zagrosların büyüleyici coğrafyasıdır. Her biri yaşayıp savaştığı Zagroslar kadar asi, Zagroslar kadar görkemli, Zagroslar kadar boyun eğmezdir. Zagros, varoluşun başladığı yerdir. Bu yüzden de yazar, “Zagroslar sarp, yüksek ve asidir. Yüreğini ona açmayanlara, onu sevmeyenlere, anlamayanlara, bu topraklara düşen, kanlarıyla özgürlük güllerine dönüşenleri hissetmeyenlere yer yoktur” diyor. 

Güneşin doğduğu dağlarda, İştar’ın ayak izlerinde yürüyenleredir her bir sözcük. Onların hayalleri, sözleri, anıları yeniden yaşama dönüşüyor kitabın her bir sayfasında. O zaman anlıyoruz ki, onların hayalleri gerçekleştikçe, anıları hep hatırlandıkça ölümsüz olacaklar. Kürdistan’ın her vadisinde, dağında, ağacında onlardan bir parça olacak. Medya Doz, onları yazarak özgürlüğe ölümsüzlüğü fısıldamak olduğunu söylüyor. Hatırlamanın ölümsüzlüğün gerçek mayası olduğunu bir daha anlıyoruz bu sevgi sözcükleriyle…

‘HER KÜRDİSTANLI HATIRLAMALI O KAHRAMANLARI’ 

Şehit Çiçek Devrimci Harekatı’nın öncü komutanları, iki cesur yürek Ruken Bingöl ve Brusk Amed’dir. “Evet, onlar isimleri gibi yaşadılar. Brusk, düşmanın can evine değen yiğit şimşek. Ruken’i, “merhamet yuvası yüreği ile güler yüz” diye tanımlıyor Medya Doz. Ardından hem eylemler sırasında hem de sonrasında yaşamını yitiren 44 gerillayı yüreğinden süzdüğü sözcüklerle anlatıyor. 

Kitapta her anlatıyla, her sözcükle Zagrosların asi coğrafyasını adımlıyoruz, kendini feda eden her bir gerillayla yürüyoruz. Nitekim kitabın önsözünde şöyle diyor Nalin Dilpak: 

“Yazılanlar asla anlatamaz yaşananları ama yaşayanların yazmasının ve anlatmasının yaşananları anlatabileceğine bu satır aralarında, bu yürek dökümlerinde rastladım. Kimi zaman gülerek, kimi zaman gözyaşlarımı tutamayarak, kimi zaman lanetleyerek, kimi zaman da saatlerce bir satırda, bir arkadaşın fotoğrafında takılı kalarak okudum yazılanları. Tekrardan o günlere, o cesur savaşçıların yanına gittim ve onların arkadaşı olmak istedim. Bu cesur yürekli, onurlu çocuklar beni Zagroslar’a, bu toprakların kahramanlarına ve yıllar öncesine götürdü.”

Her Kürdistanlı hatırlamalı o kahramanları, onlara dair her satırı okumalı, tanıdığı her insana anlatmalı… “Ülkemin Haritasıdır Yüzünüzün Çizgileri” adlı kitabı okumak da hatırlamaya bir ilmek atmaktır. 

Kitabı aşağıdaki iletişim kanalları üzerinden temin etmek mümkün:

E-mail: [email protected]

Twitter: @Wesanen_Meyman

TEL: 0031 685242353

Site: pirtukxane.net