Mihemed Şêxo Qamişlo’da anıldı

Cizre Bölgesi Kültür Komitesi ve Sanatçılar Birliği, Sanatçı Mihemed Şêxo’yu yaşamını yitirişinin 32’nci yıldönümünde andı.

Cizre Bölgesi Kültür Komitesi, Cizre Bölgesi Sanatçılar Birliği ile birlikte Sanatçı Mihemed Şêxo’yu yaşamını yitirişinin 32’nci yıldönümünde Qamişlo’daki Rojava Üniversitesi’nde düzenledikleri törenle andı.

Anmaya, Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Cizre Bölgesi Aydınlar Birliği, Cizre Bölgesi Sanatçılar Birliği üyeleri, Sanatçı Mihemed Şêxo’nun ailesi ve arkadaşları katıldı.

Mihemed Şêxo’nun çalışmaları ve emeklerine değinen Cizre Bölgesi Sanatçılar Birliği üyesi Selman İbrahim, “Mihemed Şêxo, Kürt halkının kültürel soykırımdan geçirildiği en zor zamanlarda direnen ve mücadele edenler arasındaydı” dedi.

Halkların birçok alanda tarih yazabileceğini belirten TEV-DEM Eşbaşkanı Xerib Hiso, “Sanatla da tarih yazılabilir. Tarihimiz kültürümüzle korunmuştur. Kültür alanında birçok insan önemli rol almıştır. Mihemed Şêxo’da Kürdistan’ın en önemli sanatçılarındandır. Mihemed Şêxo’nun şarkıları, müziği ve sözleri bir mirastır. Mihemed Şêxo 32 yıldır anılıyor. Anmanın tek bir anlamı yoktur. Anma sadece bir tören yapıp, birkaç konuşma yapmaktan ibaret değildir. Anma onlarca sanatçının Mihemed Şêxo’nun şarkılarını seslendirmeye devam etmesidir” ifadelerini kullandı.

Mihemed Şêxo’nun ulusal birliğe çok düşkün olduğunu, Kürt halkının acılarını, birliğin önemini şarkılarında dile getirdiğini kaydeden Hiso, “Bizler de birlik için mücadele ediyoruz ve Kürtlerin birliğini oluşturup, ölümsüzlerin hayallerini gerçekleştirmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Mihemed Şêxo’nun kardeşi Hac Hemid Şêxo da katılımcılara teşekkür ederek, Mihemed Şêxo’nun yalnızca ailesi için değil tüm Kürt halkı için çalıştığını söyledi.

Konuşmaların ardından Mihemed Şêxo’nun hayatını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Daha sonra Cizre Bölgesi Sanatçılar Birliği üyeleri Sanatçı Ramazan Omeri ve Sefqan Orkêş, Mihemed Şêxo’nun birkaç şarkısını seslendirdi.

Sanatçı Mihemed Şêxo, 1948’de Qamişlo’nun Xecokê köyünde doğdu. 9 Mart 1989’da Qamişlo’da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Mihemed Şêxo, Kürt halkına 120 eser bıraktı.