Nergiz: Kadın sanatın ilham kaynağıdır

Tarihten bu yana kadınların sanatın bir parçası olduğunu söyleyen yan flütçü İrem Nergiz, "Kadınlar yüz yıllardır sanatın ilham kaynağı olmuştur" diye konuştu. 

Yan flüt tarihi, Kaval gibi çok eski zamanlara dayanır. M.Ö.900’lü yıllardan bu yana Çin’de kullanıldığı bilinmektedir. Avrupa 12.yy’dan bu yana bir flüt cinsi olan yan Flüt kullanılmaktadır. Bu tarihlerden itibaren batı müziğinin bir parçası haline gelmiştir. İlk olarak sadece askeri amaçla kullanılan flüt, bandolar içinde yer alırdı. 16. ve 17. yüzyıllara gelindiğinde halkla buluşmuştur.

 

Amed'de yaşayan ve 3 sene önce yan flüt çalmaya başlayan İrem Nergiz, sanat çalışmalarına ilişkin ANF'ye konuştu. Kürtçe müzik çalışmalarını sürdüren İrem Nergiz, şuan Dicle-Fırat Kültür Sanat Derneği'nde yan flüt dersleri veriyor. Daha çocukken yan flüt sanatına ilgisi olduğunu belirten Nergiz, bu enstrümanla Kürtçe müzikler çalmak istediğini söyledi. Nergiz, 1998 yılında Amed'in Silvan ilçesine bağlı Şêliman (Dolapdere) köyünde dünyaya geldi. Aynı yıl ailesi Amed'in Yenişehir ilçesine taşınmak zorunda kalır. 

3 YIL ÖNCE YAN FLÜT ÇALMAYA BAŞLADI

Ailesinin de sanatsever bir aile olduğunu vurgulayan Nergiz, daha 6,7 yaşlarındayken babasının kendilerine dengbeji dinlettiğini söyledi. Bundan dolayı dengbeji dinlemeyi çok sevdiğini ifade eden Nergiz, 3 yıl önce büyük bir sevgi ile yan flüt çalmaya başladığı belirterek, "2018 yılında yan flüt çalmaya başladım. 2 yıl boyunca flüt eğitimi aldım. Ben de şuan Dicle-Fırat Kültür Sanat Derneği'nde yan flüt dersleri veriyorum. Koronadan dolayı 3 ay eğitim verdim ama öğrencilerimle biran önce bir araya gelmeyi umut ediyorum" dedi. 

Tarihten bu yana kadınların sanatın bir parçası olduğuna işaret eden Nergiz, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Bir Kürt kadını olarak kültürümüze göre sanat yapmak istiyorum. Bu benim için büyük bir onur. Hangi enstrüman olursa olsun Kürtler o enstrümana göre sanat çalışmalarını sürdürecek."