Oslo Belediyesi Rojava sergisine yönelik Türk baskısını reddetti

Türk devletinin Oslo’da Kürt sanatçı Gelawêj Welidxanî’nin açtığı “Rojava: Kadın Devrimi” isimli sergisini kaldırma girişimi, Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile reddedildi.

Oslo’da Kürt sanatçı Gelawêj Welidxanî’nin açtığı “Rojava: Kadın Devrimi”ni sergisi, Türk devletinin yoğun baskılarına maruz kaldı

Türk Dışişleri Bakanlığı ve Oslo büyükelçisinin engelleme girişimleri ilkin Oslo Belediyesi Kültür Komitesi tarafından reddedildi.

Ancak Oslo’daki Türk büyükelçisi serginin kaldırılması için bu kez belediye meclisinin 59 üyesine mektup göndererek ikna etmeye çalıştı. Büyükelçi Fazlı Çorman, Oslo seçilmişlerini “terörizmi desteklemekle” suçladı.

Oslo Belediye Meclisi’ndeki 59 temsilci, bu baskılara son vermek için çarşamba akşamı sanal platformda bir araya gelerek, oy birliği ile serginin devamına karar verdi.

Norveç Kızıl Partili Oslo Beldiyesi Kültür ve Eğitim Komitesi başkanı Eivor Evenrud, Ocak ay ortasında serginin kaldırılmasını reddettiği için tehditler almaya başladı.  

“O zamandan beri her gün bir çok tehdit aldım” diyen Evernud,  şunları ekledi: "Sonunda neredeyse komik olduğunu düşündüm. Ama bu gerçekten öyle değil, korkunç bir şey.”

Oslo Belediye Başkanı Sosyalist Sol Partiden (SV) Marianne Borgen, “Bu konu ifade özgürlüğü ile ilgili” dedi.

Gelawêj Welidxanî, Oslo belediye meclisinin bu kararı vermesinin sevindirici olduğunu belirterek, “iyi işleyen bir demokrasi için ifade özgürlüğünün temel” olduğunu belirterek, “Oy birliği yapan siyasetçiler, Norveç anayasasının hükümlerine saygı duydular” dedi.

Welidxanî, “Türkiye güçlü kadınların sesine tahammül etmiyor, bizim temsilcimiz olan Eivor Evenrud ifade özgürlüğünü ve demokrasiyi savundu. Türk yetkililer bunlara müsamaha göstermiyor. Çünkü bu iki kavram onlara yabancı” diye tepki gösterdi.

Sanatçı Welidxanî, sergi için “bu eser Kürt kadın özgürlük savaşçılarının portreleridir” vurgusunda bulundu.

Kürt sanatçı Welidxanî’nin sergisi, Oslo’da hazirana kadar açık kalmaya devam edecek.