Phillips: ABD Erdoğan’a Magnitski Yasası’nı uygulayabilir

Fransa’nın başkenti Paris’teki Uluslararası Tribunal’de tanık olarak dinlenen Amerikalı uzman David Phillips, ABD’nin Erdoğan’a mali yaptırım ve vize yasağı uygulayabileceğini söyledi. 

Columbia Üniversitesi Barış ve İnsan Hakları Çalışmaları Direktörü David L. Phillips, Türk devletinin bölgede DAİŞ ve El Kaide gibi “terörist” gruplara verdiği destek konusunda tanıklık yaptı.

Daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı’nda danışmanlık yapan Phillips Phillips, Skype üzerinde yaptığı tanıklığında Türk devletinin bu desteğinin Amerikan servisleri tarafından da tespit edildiğini söyledi. Phillips, “Türk hükümeti silah sağlanmasını kolaylaştırdı ve İçişleri Bakanlığı’nın 2014’te El Nusra’yı resmi olarak destekleyen bir kararıyla bu onaylanmıştır” dedi.

MİT tırlarını da hatırlatan uzman Phillips, DAİŞ’e verilen askeri eğitimlere, sağlık yardımları ve petrol ticaretine de dikkat çekti.

Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın şirketinin DAİŞ ile yaptığı petrol ticaretinden bahseden Phillips, “Amerika Birleşik Devletleri Kongre üyeleri şu anda hükümetle görüşüyor. Küresel Magnitski Yasası’nı Erdoğan’a uygulamak istiyor. Bireylere yönelik bir uygulamadır" dedi. 

Magnitski Yasası, 2012 yılı Kasım-Aralık’ta Amerikan Kongresi ve dönemin başkanı Obama tarafından onaylandı. Bu metin, 2009’da Moskova’da cezaevinde öldürülen avukat Sergey Magnitski’nin öldürülmesi olayına karışan Ruslara yönelik mali yaptırım ve vize yasağı öngörüyordu.

Phillips, “AKP Müslüman Kardeşler’in bir dalı gibi hareket etmektedir” dedi ve şunları ekledi: “Türkiye’nin desteği, askeri operasyonlara çok önemli silah sağlaması, Türkiye’yi bu tür suçlarda işbirlikçi haline getirir.”