PKK Kültür ve Sanat Komitesi: Cemalê Mihê direnişin sesiydi

Dengbêj Cemalê Mihê'yi anan PKK Kültür ve Sanat Komitesi, "Onun direngen sesine ve dengbêjliğine sahip çıkmak hepimizin görevidir" dedi.

PKK Kültür ve Sanat Komitesi, yazılı açıklama yaparak, 3 gün önce hayatını kaybeden dengbêj Cemalê Mihê’yi (Cemal Dayan) andı.

PKK Kültür ve Sanat Komitesi'nin yazılı başsağlığı mesajında şöyle denildi:

"Botan’ın sesi olan Cemalê Mihê (Cemal Dayan) dokunaklı sesini arkasında bırakarak, vefat etti. Botan’ın başlıca dengbêjlerin yanında kendini geliştiren dengbêj Cemalê Mihê Fadilê Cizîrî, Salihê Emerê Cangîr (Salihê Şirnexê) ile beraber geleneksel kültür ve sanatın sözcüsü idi.

'DİRENİŞİN SESİYDİ'

Bereketli tarlalarda, harman zamanında söylediği şarkılarla, emek ve alınterine sanatsal bir anlam yüklüyordu. Düğünlerde, güzel ve özgün sesiyle tarihi bir yolculuk yaşatıyordu. Halaylarda onun sesi kendi başına enstrüman oluyordu. Kültür ve sanat kurumlarında, dengbêj meclislerinde sayısız gencin üstadıydı.
Cemalê Mihê toplumcu bir kişilik idi. Sade bir hayatı olup alçakgönüllüydü. Dengbêj Cemalê Mihê kültürümüzün ve toplumuzun haykırışı olarak, dağlı bir direnişin sesiydi.

'SAHİP ÇIKMAK HEPİMİZİN GÖREVİ'

Büyük üstat arkasında büyük bir miras bıraktı, onun direngen sesine ve dengbêjliğine sahip çıkmak hepimizin görevidir.

Ailesi başta olmak üzere, Kürt halkına başsağlığı diliyoruz. Büyük üstad Cemalê Mihê şahsında geleneksel ve özgün Kürt kültür ve sanatına sahip çıkma çağrımızı tekrarlıyoruz.”