Avrupa Adalet Divanı'nda PKK davası görüldü

PKK’nin Avrupa Birliği ’terör listesi’nden çıkartılması talebiyle Avrupa Adalet Divanı’nda açılan dava Pazartesi günü görüldü. Kararın 6-9 ay içinde açıklanması bekleniyor.

PKK’nin Avrupa Birliği ’terör listesi’nden çıkartılması talebiyle Avrupa Adalet Divanı’nda açılan dava Pazartesi günü Lüksemburg’da bulunan Avrupa Adalet Divanı’nda görüldü. Davayla ilgili kararın önümüzdeki 6-9 ay içinde açıklanması bekleniyor. Mahkeme heyeti “Son on yıla bakıldığında PKK gözle görülür bir ‘terör’ eylemi gerçekleştirilmediği halde neden bu listede kalmasından ısrar ediyorsunuz” derken; PKK savunma avukatları “Mahkeme olumlu geçti, karar bozulabilir” dedi. 

PKK, 2002 yılından itibaren AB ‘terör örgütleri listesi’nde yer alıyor. Her altı ayda bir yenilenen listeye karşı PKK yöneticileri Murat Karayılan ve Duran Kalkan adına Hollanda’da Prakken d’Oliveira Hukuk Bürosu tarafından önce listeye itiraz edilmiş, daha sonra Avrupa Adalet Divanı’nda dava açılmıştı. PKK’nin ’terör listesi’ne alınması kararının iptali amacıyla 1 Mayıs 2014 tarihinde açılanan dava, 4 yıllık hukuk mücadelesi ve uzun süreli yazışmaların ardından dün görüldü. 

Avrupa Adalet Divanı’nda dün sabah başlayan duruşmada  PKK yöneticilerini temsilen avukatlar Marieke Van Eik ve Tamara Buruma savunma yaptı. Avrupa Birliği Konseyi, Avrupa Komisyonu ile İngiltere ve Fransa ise PKK’nin listede kalması için davaya müdahil oldu. 

İDDİALAR ASILSIZ

Mahkeme heyeti ilk savunma hakkını davacı tarafın avukatlarına verdi. PKK’nin ‘terör listesi’nde çıkarılması gerektiğini belirten avukatlar, yaşanılanın ‘terörist eylem’ değil, “savaş” olduğunu vurgulayarak, savaştan kaynaklı bazı kayıpların yaşandığını ifade etti. PKK’nin Türkiye’nin isteği üzerine listeye alındığının altını çizen avukatlar, öne sürülen 70’e yakın suçlamanın Türk basınında çıkan bilgilere dayandırıldığı, araştırılıp ortaya çıkarılmadığı ve iddialar düzeyinde kaldığını vurguladı. 

PKK SAVAŞ KURALLLARINA UYDU

“Türk basının ne kadar tarafsız haber yaptığı ortadadır” tespitini de yapan avukatlar, devlet eliyle gerçekleştirilen bazı katliamların PKK’ye mal edildiğini de ifade etti. “PKK, gerçekleşen bazı olayları kınamasına rağmen, PKK yapmış gibi gösteriliyor. Sivil kayıpların gerçekleştiği olaylara baktığımızda PKK’yi zor durumda bırakmak için yapıldığı görülüyor” diyen savunma avukatları, PKK’nin uluslararası kurallara bağlı kaldığı ve savaş kuralları dışına çıkmadığını dile getirdi. 

Türkiye’nin ‘terörizm’ adı altında PKK ile mücadele ettiğini iddia ederek aslında bir halkın üzerinde terör estirdiğini vurgulayan avukatlar, sivil kayıpların yaşanmasına Türk devletinin sebep olduğunu kaydetti. 

İNGİLTERE, FRANSA VE AK MÜDAHİL

PKK yöneticilerinin avukatlarının savunması ardından söz hakkı Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu yetkililerine verildi. Her iki kurum da, PKK’nin eylemlerinin devam ettiğini ve ’terör listesi’nde kalması gerektiğini savundu. Fransa ve İngiltere de PKK’nin ‘terör listesi’nde kalmasının gerektiğini vurguladı.  

LİSTEDE ISRARIN NEDENİ NEDİR?

Savunmalar ardından avukatlar sırayla mahkeme heyetinin sorularına yanıt verdi.  Mahkeme heyetinin “Avrupa ‘terör listesi’ altı ayda bir güncelleniyor. Son on yıla bakıldığında PKK gözle görülür bir ‘terör’ eylemi gerçekleştirilmediği halde neden bu listede kalmasından ısrar ediyorsunuz” sorusuna, PKK’nin ‘terör listesi’nde kalması gerektiği yönünde savunma yapan avukatların cevap vermekte zorlandıkları ve geçmiş tarihli eylemler üzerinden savunma yapmaya çalıştıkları görüldü.  

Devletlerin PKK’nin ‘terör örgütü’ olduğu yönünde aldığı kararları hatırlatarak, Fransa İngiltere ve ABD’nin bu yönlü kararlarını örnek gösteren avukatlara mahkeme heyetinin devletlerin aldığı kararları yeterli görmedikleri ve konseyin bu konudaki düşüncesini sorduklarını ifade etti.  Avukatların, “PKK terörist eylemleri gerçekleştirmese de terörist eylemleri gerçekleştirme potansiyeli taşıyor” diyerek, savunma yapmaya çalışması da dikkat çekti. 

PKK ‘TERÖR ÖRGÜTÜ’ DEĞİL

PKK yöneticileri adına savunma yapan avukatlar ise PKK’nin gerçekleştirdiği eylemlerin terörizm kavramı ile açıklanamayacağını ve PKK’nin eylemleri askeri güçleri hedef alarak gerçekleştirdiğini belirtti. Avukatlar, “İki askeri güç arasında gerçekleştirilen eylemleri terörizm ile açıklamak doğru değil” ifadelerini kullandı. Avukatlar, PKK’nin gerçekleştirdiği tüm eylemlerin öz savunma çerçevesinde gerçekleştirdiğini de  sözlerine ekledi. Türkiye ile barış görüşmeleri gerçekleştiren PKK’nin ulusal bir mücadele yürüttüğünü, hem Türkiye hem de uluslararası güçlerin PKK’yi muhatap aldıkları dile getiren avukatlar şu hususun da altını çizdi: “PKK, DAİŞ terör örgütüne karşı verdiği mücadeleden dolayı ‘terör örgütü’ olarak adlandırılamaz. Mahkeme heyetinin alacağı kararda bunu göz önünde bulundurması gerekiyor.” 

AVUKATLAR: MAHKEME OLUMLU GEÇTİ

Dava ardından görüşlerine başvurduğumuz savunma avukatları Marieke Van Eik ve Tamara Buruma, “Mahkeme çok iyi geçti. Öne sürdüğümüz tüm argümanlar tartışıldı. Bu davada en önemlisi ‘Baskıcı bir rejime karşı silahlı mücadele kullanma hakkı var mı yok mu’ hususu tartışıldı” dedi. 

PKK’nin eylemlerinin ‘terörizmle’ açıklanamayacağını mahkemeye de anlattıklarını belirten avukatlar şöyle devam etti: “Hukuksal olarak kararın iyi bir şekilde değerlendirilmesi ve iyi bir karar alınması için iyi bir tartışma yürüttük. Özellikle bir hakim, Konsey avukatına PKK’nin ‘terör’ eylemleri gerçekleştirme potansiyel ve niyetinin olup olmadığına dair herhangi bir çalışmalarının olup olmadığını sordu. Önemli bir soruydu ve Konsey, PKK yasağını 2001’de İngiltere’de alınan karara bağlıyordu. 2001’den sonra çok şeyin değiştiğini özellikle barış sürecini anlattık. DAİŞ ile mücadeleyi aktardık ve gerekçelerin geçersiz olduğunu dile getirdik.

KARAR BOZULABİLİR

Bize göre bu duruşmadan sonra iki karar bozulacak. 2014’te PKK’nin listeye alınması kararı ve 2015’te Konsey’in gerekçelerini listelerken askeri çatışmaları dahi terörist eylemler olarak gördü. Ama edindiğimiz izlenim hakimler bu yönlü düşünmüyor. Avrupa Konseyi’nin görüşlerine zıt bir görüş ortaya koydular. 

PKK SİVİLLERE KARŞI HASSAS

Biz mahkemeye PKK’nin sivillere karşı çok hassas davrandığını, eylemlerini sivilleri dışarıda bırakarak geliştirme çabasını vurguladık. Sivil kayıpları önlemek için tedbirler aldığını vurguladık. Örgütün içinde zaman zaman çıkan yetmezliklerin bir örgütü bağlamayacağını bir kişi sayesinde bir örgütün cezalandırılamayacağını vurguladık. Hatta PKK’nin sivillere karşı hassas davranmayan kişileri cezalandırdığını göz önünde bulundurmaları gerektiğini vurguladık. 

AVRUPA DEVLETLERİ KARARA UYMALI

Bu mahkemede çıkacak karar çok iyi bir şekilde gerekçelendirilirse çok önemli sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Avrupa’daki tüm devletlerin çıkacak kararı uygulamaları gerekiyor. 2014 yılından beri devletlerin ulusal mahkemelerinden aldığı bütün kararlar da iptal edilecek. Mağdur olanların hakları iade edilecek. 

Tabii Kürtlerin her şeyi bu mahkemenin sonucuna bağlamamaları gerekiyor. PKK’nin ‘terör listesi’nden çıkması için lobi çalışmalarına devam etmeleri gerekiyor.”

Avrupa Adalet Divanı’nın AB ‘terör listesi’nden çıkarılmasına ilişkin kararanı önümüzdeki 6 ya da 9 ay içinde açıklaması bekleniyor. 

KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA