PKK, şehit Berçem Tûrcel ve Kînda Zîn’i andı

Geçtiğimiz yıl farklı tarihlerde şehit düşen Berçem Tûrcel ve Kînda Zîn’i anan PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi “Onlar 30 yıllık mücadele hayatlarıyla özgürlük tarihinin parçası haline geldi” dedi.

PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi, Berçem Tûrcel (Hibrize Ozdurak) 15 Haziran 2022’de, Kînda Zîn (Fatma Onur)’un ise 28 Ekim 2022’de Medya Savunma Alanları’na yönelik Türk devletinin saldırılarında şehit düştüğünü açıkladı.

Komite’nin “Yurtsever halkımıza ve kamuoyuna” başlığıyla yayınladığı açıklamada her iki şehidin hayatı ve mücadelesine ilişkin şu bilgiler verildi:

“Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın her gün Türk devletinin sömürgeciliğine ağır darbeler vurduğu belirtilerek şöyle denildi: “Zap, Metîna ve Avaşîn alanlarında Kürt halkının gençleri fedahi ruhla direnerek zaferi garantiliyorlar. Bu yolda her gün büyük şehadetler yaşanıyor. Apocu ruhla direnen çağımızın fedaileri şehadetleriyle çelikten iradenin eşsiz halkalarını oluşturuyor. Zaten Önder PKK’yi şehitler partisi olarak tanımlıyor.

Şayet bugün Kürt varlık-yokluk savaşında ordulaşmasını sürdürüyorsa bu kahraman şehitlerim sayesindedir. Kurdistan’ın her parçasında her an direniş destanları yazılmaktadır. Özellikle binlere genç kadın Önder Apo’nun fikir ve felsefesiyle sergiledikleri var olma mücadelesi halkımızı savunun bir kalkana dönüşmüş, bütün dünyayı da etkilemiştir. Bugün şehadetlerini duyurduğumuz iki kadın yoldaşımız da kadın özgürlüğü çizgisinin güçlendirilmesinde önemli roller oynadılar. Yoldaşlarımızın Berçem Tûrcel ve Kînda Zîn 30 yıllık mücadele hayatlarında bu çizginin ve gerçekliğinin takipçileri oldular. Bizler Kînda ve Berçem yoldaşların şahsında tarih ve özgürlük karşısında kendimizi borçlu hissediyor, başta değerli ailelerimiz Özduruk ve Onur aileleri olmak üzere, bütün yurtsever halkımıza, özgürlük yanlısı dostlarımıza onların hayal ve amaçlarını gerçekleştirmeye dair sözümüzü yeniliyoruz.

BERÇEM TÛRCEL


Berçem Tûrcel (Hibrize Ozdurak) yoldaş 1978 yılında Dêrika Çiyayê Mazî’ye bağlı Şebe Köyü’nde yurtsever bir ailede dünyaya gözlerini açtı. Çocukluğundan itibaren köylerine gelip-gidin gerillalarla tanışan Berçem yoldaş Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin etkisi altında kaldı ve Türk devletinin sömürgeci okul sisteminde üç yıl eğitim gördükten sonra okulu terk etti. Türk devletinin Kürt halkına yönelik baskılarına tanıklık eden Berçem yoldaşın yüreğinde ve beyninde düşmana karşı büyük bir öfke besler. Özgürlük davasına bağlı köylerin yakılıp-yıkılmasına da şahitlik eden Berçem yoldaş başkaldıran bir genç kadın olarak aktif biçimde özgürlük mücadelesinin parçası olmayı tercih eder.

1993 yılında genç yaşta özgürlük saflarına katıldı ve o da artık çocukluğundan beri hayranlık duyduğu gerillalardan biridir. Şüphesiz sömürgecilik sistemine karşı verilen savaşta silahla sarılmak yeterli değildir, bu savaş için her şeyden önce güçlü biçimde ideolijik ve örgütsel donanım da gereklidir. Bu çerçevede Berçem yoldaş 1994 yılında 5. Kongre’nin eğitim grubuna katıldı ve bu eğitim süreci onun duruşunu önemli bir düzeye ulaştırdı, uzun yıllar Kurdistan’ın dört parçasında aralıksız biçimde mücadele etti.

PKK’nin en temel ilkesi; yaşamın her anı eğitim ilkesini hayatının her anında hayata geçiren Berçem yoldaş birçok askeri ve ideolojik eğitime katıldı. Gördüğü her eğitimden sonra özgürlük mücadelesindeki adımlarını daha güçlü attı. 2008 yılında Bakurê Kurdistanê’ye geçti ve Amed, Xerzan û Erzirom eyaletlerinde kaldı. Kurdistan’ın her dağında bulunan mücadele alanlarında kaldığı süre boyunca hayatı dolu dulu yaşadı ve yaratıcı bir yoldaş olarak yaşamını ustalıkla örmeyi başandı. Berçem yoldaşın ter dökmediği ve mücadele etmediği ülkenin hiçbiri yoktu. Askeri alanlarda savaşçılıktan komutanlığa kadar amansız ve aralıksız mücadelesini başarıyla yerine getirdi. Rojava Devirimi sırasında görev ve sorumluluklarını eksiz yerine getirdi ve devrimin çıkış sürecinde en ön cephelerde yer aldı. İdeolojik, örgütsel ve askeri alanda sergilediği duruşla devrimin gerçekleşmesinde güçlü bir öncü oldu.

Önder Apo’nun çizgisinde derinleşmek ve bu şekilde mücadele etmeyi Berçem yoldaşın baştan beri kendisine esas aldı. Önder Apo’nun gerçekliği karşısında PAJK’ın militanı olmak Berçem yoldaş için hayatı bir öneme sahipti. Bundan dolayı bütün yürüyüşü boyunca Önderlik çizgisini esas aldı. Yüzlerce özgürlük şehidinin anılarını yüreğinde taşıdı ve şehitler gerçeğini hayata geçirmek için istenilen her alanda mücadele eti. Rojhilat, Başûr, Bakur ve Rojava’daki katılımlarıyla PKK’nin ulusallık duruşunun güçlü bir militanı oldu.

Sömürgeciliğe karşı savaşın daha güçlü yürütülmesi için de zengin tarz ve taktilerin sahibi oldu, özellikle devrimci halk savaşında derinleşti. PAJK ve PKK’nin bir militanı olarak her türlü gericilik ve tasfiyeciliğe karşı Apocu çizginin sahibi oldu. Önder Apo’nun paradigmasına göre bilimsel tarzda hareket ederek Önder Apo’yla doğru bir yoldaşlık yapmak için her anını sorgulayarak ve mücadele ederek geçirdi. Önder Apo’nun savunmalarını okuyarak kadın özgürlük çizgisinin güçlü bir eylemcisi oldu. Kadının öncü rolüne olan inanması ve özgürlüğün keskin ölçülerini içselleştirmesi Berçem yoldaşın uzun özgürlük mücadelesi saflarında onu birçok zafere ulaştırdı. Özgürlük yolunda birçok önemli adımların atılmasına vesile olan Berçem yoldaş, 15 Haziran 2022 günü Medya Savunma Alanları’nda görevinin başındayken sömürgeci Türk devletinin saldırılarında şehit düştü.

KÎNDA ZÎN


Kînda Zîn (Fatma Onur) yoldaşımız Maraş’ın Afşin ilçesine bağlı Domizdere Köyü’nde yurtser ve Alevi bir ailede dünyaya geldi. Ailesi tarım ve hayvancılıkla uğraşarak geçimini sağlıyordu. Kînda yoldaşın köyde geçen çocukluk yılları onda topluma bağlılık değerlerinin oluşmasını sağladı. Şüphesiz Türk devletinin Kürt halkına yönelik soykırım politikaları Alevi toplumu üzerinde iki kat daha fazla. Kînda yoldaşın büyüdüğü çevre hem Kürt hem de Alevi kimliklerinden dolayı özel baskı ve asimilasyon siyasetine maruz kalır. Bundan dolayı bu bölgeden birçok aile Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldı. Kînda yoldaşın ailesi de o 13 yaşındayken Avrupa’ya göç etti. Her ne kadar ülkeden kopuş Kînda yoldaş da ülke özlemini ve gurbet duygusunu geliştirse de bu durum birçok çelişkiyi yaşamasını da sağlar. Kapitalist modernitenin merkezindeki yaşam onun ilgisi çekmez. Kapitalist modernite yaşam tarzına olan tepkisi onda ilk çelişki ve arayışları beraberinde getirir. Arkasında bıraktığı köy yaşamına, Kurdistan’ın kadim kültürüne olan özlemi ve bağlılığı gittikçe artar.

1991 yılında partiyle yakından tanıma fırsatı yakalar. Tarihi sorumluluğun gereği olarak önce kültürü canlandırma çalışmaların içinde yer alır. 1991’den 1993’e kadar büyük heyecanla kültür ve gençlik çalışmalarını yürütür. Ardından da iki yıl aktif biçimde halkı örgütleme çalışmalarına katılır. Ancak Kînda yoldaşın yüzü sürekli ülkeye dönüktür, yüreğinde ülke sevgisi her geçen gün daha artar ve 1995 yılında büyük bir heyecan ve hasretle insanlığa beşiklik etmiş Kurdistan dağlarına ulaşır. 1995’ten 2000’e kadar Zağrosların yüksek tepelerinde, keskin uçurumlarında yüreğini özgürlük aşkıyla doldurur. Zağrosların çiçekleri, ağaçları ve bütün ihtişamıyla kendisini birleştirmeyi başardı, güzelliğine güzellik kattı. Köklerine ulaşma serüveninde yüksek dağların zirvelerinde özgürlük mücadelesi yürüten güçlü bir gerilla oldu. Şayet kişiliğini Önder Apo ve şehitler gerçekliği üzerinde yaratmazsa, Önderlik paradigmasında güçlü bir netleşme düzeyine ulaşamazsa, mevzilerdeki savaşın eksik kalacağını Kînda yoldaş çok iyi biliyordu. Kişiliğinde PKK’nin özgürlükçü karakterini kadın kurtuluş ideolojisiyle birleştirdi ve Önder Apo’nun fikir ile felsefesi temelinde kendini yenilemeyi, çizgiye sahip çıkmayı esas aldı.

Önder Apo’nun şahsında Kürt halkına yönelik 15 Şubat 1999’da gerçekleşen komplonun Kînda yoldaşın yüreğinde kapanmayan bir yara açtı ve bundan dolayı da bütün hayatını bu komplonun hesabını sormak için örgütledi. Gördüğü ideolojik ve askeri eğitimlerde PKK ve PAJK’ın gerçek bir militanı olmak için büyük adımlar attı. Birçok sahadaki örgütsel çalışmalarda bir PKK ve PAJK militanından istenilen biçimde, Önder Apo’nun çizgisinde eşsiz bir mücadele yürüttü. En çok ideoloji ve örgütsel çalışmalarda aktif biçimde yer aldı. Demokratik modernite paradigmasını daha fazla hayata geçirme, askeri çizgide dönemin militanlığını yaratmak için eğitime büyük önem verirdi. Bundan dolayı kaldığı her alanda öncü bir yaratıcı ve eğitimin geliştiricisi oldu. Rojhilat (doğu) ile Medya Savunma Alanları’nın birçok sahasında başarılı bir pratiğin sahibi oldu. Yoğunlaşma ve projeleriyle sürekli yenilenmeyi ve kendisini geliştirmeyi esas aldı. Özellikle kütüphane gibi projelerin geliştirilip hayata geçirilmesinde uzun yıllar çalışmalar yürüttü. Güçlü bir duyarlılıkla şehitler gerçeğini yaşatmanın çabası içinde oldu. Şehitler gerçeğinin toplum içinde, özellikle de şehit aileleri içinde ideolojik esaslar üzerinde yaşamsallaştırmak için uzun yıllar Şehit Aileleri Komitesi’nde çalışmalar yürüttü. Yüzlerce anne ile ailenin acılarını yüreğinde his etti, kişiliğini binlerce şehidin anılarıyla besledi, onların hayallerini kendi hayallerine kattı. Kendisini var etmek için şehit arkadaşların kişiliklerini ve ruhlarını esas aldı.

Kînda Zîn yoldaşımız kadın özgürlük ideolojisinin bilimselliği temelinde ölçü sahibi, mütevazi ve emekçi bir duruş sergileyerek özgür kadın gerçekliğinin güçlü bir örneği oldu. Bir dirhem kadar tereddütte girmeden gerekli olan bütün çalışmaları kesin zafer yürüyüşünü esas alarak yerine getirdi. Kînda Zîn yoldaşımız 28 Ekim 2022’de Medya Savunma Alanları’nda görevinin başındayken faşist Türk devletinin saldırılarında şehit düştü.

Her iki yoldaşımız 30 yıl boyunca bütün zorluk ve güzelliklere tanıklık ederek özgürlük tarihinin parçası haline geldiler. Asla bir nebze de olsa ikircikliğe düşmen insanlık düşmanlarına yöneldiler. Kürt halkının dost ve düşmanları şunu çok iyi bilsin; PKK ve Kürt halkı da yaşanan şehadetlerle, şehitler gerçeğiyle daha da güçleniyor. Her şehit sömürgeciliğin kalelerinin yıkılmasında yeni yarıklar açıyor. Önder Apo’nun dediği gibi ‘Bizler şehitlerden değil, bizler duraklamaktan korkuyoruz.’ Çünkü şehitler ülkenin özgürleştirecek yolu garantisini belirliyorlar. Bizler de bu yoldaşlarımız gibi hiçbir an duraklamadan onların hayallerine ve anılarına güçlü biçimde sahip çıkacağız, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlama ve Kurdistan’da sömürgeciliği bitirme hedeflerini kesinlikle gerçekleştireceğiz. Her iki arkadaşımızı saygı ve minnetle anıyor, onların intikam sözünü yeniliyoruz. Bir kez daha değerli ailelerine ve yurtsever halkımıza başsağlığı diliyoruz.”

Kod Adı: Berçem Tûrcel

Adı Soyadı: Hibrize Ozdurak

Doğum Yeri ve Tarihi: 1978 / Mêrdîn

Anne- Baba Adı: Bozê- Şêxmûs

Katılım Tarihi ve Yeri: 1993 / Mêrdîn

Şehadet Tarihi ve Yeri: 15 Haziran 2022 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Kînda Zîn

Adı Soyadı: Fatma Onur

Doğum Tarihi ve Yeri: 1976 / Mereş

Anne- Baba Adı: Xatûn- Elî

Katılım Tarihi ve Yeri: 1993 / İngiltere

Şehadet Tarihi ve Yeri: 28 Ekim 2022 / Medya Savunma Alanları