Qamişlo’da farklılıklarıyla Kolaj Sergisi
Qamişlo Mıhamed Şexo Kültür-Sanat Merkezinde açılan kolaj resim sergisi yoğun ilgi gördü.
Qamişlo Mıhamed Şexo Kültür-Sanat Merkezinde açılan kolaj resim sergisi yoğun ilgi gördü.
Rojava devriminde, kültür sana çalışmaları perde arkasında kalmadı. Sanat ile devrimi bir arada yürütebilme yeteneği Rojava topraklarında daha da gelişti. Rojava devrimi, zihniyet devrimi ile birlikte rol modelliği yapıyor.
Saldırılar sadece Rojava devrimine yönelik değil, Kürt özgürlük mücadelesinin temel taşlarından olan kültür-sanat çalışmalarını da hedef alıyor.
Özellikle Kuzey Kürdistan’da kültür merkezlerinin kapatılması, sanat emekçilerinin gözaltına alınması, tutuklanması ve üretim alanlarının yok edilmesi saldırıların boyutlarını gösteriyor.
Buna rağmen Kürt kültürü ve sanatı deyim yerindeyse küllerinden yeniden doğarak, aldığı her darbede güçlenerek direnmeye devam ediyor.
Qamışlo kantonunun Tirbespiye ilçesinde bulunan Şehit Yekta Herekol Kültür-Sanat Akademisi 2015 yılından bu yana yüzlerce sanat öğrencisi yetiştirdi. Bu akademide çeşitli dönemler ve farklı alanlarda eğitimler veriliyor. Bunlardan biri de kolaj; yani farklı parçaların aynı kağıt üzerinde birleştirilerek yeni bir form kazandırılması sanatı.
Şehit Yekta Herekol Akademisinde açılmış olan kolaj eğitim programının ardından iki ayda üretilmiş olan resimler bir sergide buluştu. Sergi üçüncü gününde yoğun ilgi gördü. Kolektif çalışmanın nasıl bir sonuç verdiğini gördüğümüz bir sergi olması itibariyle farklılık yaratan serginin eğitmeni ve öğrencileri ANF’ye konuştu.
KOLAJ ÇALIŞMALARI
Atölye öğrencilerinden Rubar Hasan Xelil sergide moralli duruşu ve misafirlerin sorularına doğru cevabı verebilmek için sarf ettiği çabayla ilk dikkatimizi çeken gençlerden biri.
Rubar, “Rubar Hasan Xelil Amude ilçesinden eğitim ve sergiye katıldım. Kolaj gazete, kağıt ve rengin bir araya gelmesi sanatıdır. Her birimizin konusu ve malzemeleri birbirinden faklıydı mesela ev veya ağaç gibi konular üzerineydi” dedi.
Rubar, “Benim de beş tablom bulunmakta. Vaktimizin dar olmasına rağmen güzel sonuç çıkardığımızı düşünüyorum. Burada farklı şeylerde öğreniyoruz katılmak isteyen herkese öneriyorum. Resim sanatında insanın öğrenebileceği çok şey var. Kolaj üzerine eskiden pek fikir sahibi değildik ama öğrendik. Güzel bir eğitim ve çalışma oldu” diye ekledi.
KOLAJLA RENKLERE ANLAM VERDİLER
Kolaj çalışmasının eğitmeni Mahmut Şexi Qamişlo’nun Amude ilçesinden. Şexi, eğitim ve sergi ile ilgili şunları dile getirdi:
“Eğitimimiz Kolaj alanı üzerine tartışmalarla başladı. Sergimizin konusu kolaj alanında yapılan eserlerin sunumuydu. Eğitim grubumuz 7 kişiden oluşmaktaydı. Bunlar içerisinde Derik, Tabqa, Kobanê, Tirbespiye ve Amude’den eğitime katılan arkadaşlarımız var. Her bir kişinin farklı bir konusu bulunmaktadır. Siyah beyazın kullanımı ve diğer renklerin bir uyum içerisinde tabloya yansımasını işledik. Renklere realizm gözüyle değil de renklerin işlevi noktasında bakabildiler. Ve renklerin tablo içerisindeki formuna baktılar ve başarılı bir çalışma çıkardık diyebiliriz.”
Nurhan Cumo, Rojava’da savaşın en yoğun yaşandığı ve kısa zamanda savaşın izlerini silerek yeniden yaşama sarıldığı bir kentten geliyor. Kobanê’den eğitim grubuna dahil olan genç kadın Nurhan, şunları belirtti: “Şehit Yekta Herekol Akademisinde İki aylık bir eğitim sürecinden geçtik. Atölyede Kolaj üzerine çalışmalar yapma projesinde bende yer aldım. Burada iki aylık eğitimden sonra kolaj çalışmalarımızı yaptık. Bu çalışmalarımızı sergide tanıtıyoruz. Herkesin ayrı bir konusu var. Benimde ağaçlar üzerine bir çalışmam oldu.”
‘ŞEHBA’DAN KÜLTÜR-SANAT AKADEMİSİNDE İKİ KARDEŞ’
Şu günlerde saldırılara maruz kalan Şehba şehrinden gelen iki kardeşin sergideki eserleri de dikkat çekiyor. Bu eserler, direnen Kürt kültür-sanatının canlı örneklerini teşkil ediyor.
Efrin’in çocukları da işgale inat “biz buradayız ve kültürümüzle direnmeye devam ediyoruz” diyor. Ammar ve Rewşen Xalid bu çocuklar arasında yer alıyor. Ammar, “iki aylık eğitim sonunda 4 ayrı tablo ortaya çıkardım. Bu süreç yaptığımız çalışma açısından biraz kısıtlıydı. Ama güzel şeyler çıkardık” diyor.
Rewşen Xalid ise “Resme olan ilgimizden kaynaklı akademideki iki aylık atölye Kolaj eğitimine katıldık. Benimde sergide 5 tablom bulunmakta. Benim çalışmam kumaşlarla yapılan bir çalışma, çünkü kumaşla bir şeyler yapmayı seviyorum” diye ekliyor.
Derik şehrinin Koçerat bölgesinden sergiye katılan Jiyan Mıhammed Xalid Ehmed, tablolarıyla sergiye fark katmış. Tablolar, savaşı, yıkımı anlatıyor.
Jiyan şöyle diyor: “Atölyedeki iki aylık kolaj eğitiminde bende yerimi aldım. Her öğrenci kendi gerçekliğini ve yeteneklerini tablolarına yansıttı. Ben de 8 yıldır Suriye’de bir savaşın olduğunun tanığıyım. Bu savaştaki yıkımın tablomda yer almasını istedim. Ve bunu işledim.”