Serxwebûn’un Eylül sayısı okuyucuları ile buluştu
40 yıllık yayın hayatını tamamlamak üzere olan Serxwebûn gazetesinin 477'nci sayısı, “Devrimci Halk Savaşını Büyüterek 'Özgürlük Zamanı' Hamlesini Zaferle Taçlandıracağız” manşeti ile çıktı.
40 yıllık yayın hayatını tamamlamak üzere olan Serxwebûn gazetesinin 477'nci sayısı, “Devrimci Halk Savaşını Büyüterek 'Özgürlük Zamanı' Hamlesini Zaferle Taçlandıracağız” manşeti ile çıktı.
Yeni sayı, birinci yılını geride bırakan Dem Dema Azadiyê hamlesi ve Kürt Kadın Hareketinin “Özgür Kadın ve Toplumu Savunma Zamanı” Hamlesi'ni değerlendiren yazıların yanı sıra bölge ve dünyadaki siyasal gelişmeleri içeriyor.
KCK Yürütme Konseyi Üyesi Cemil Bayık, siyasal süreci ele aldığı yazısında Dem Dema Azadiyê hamlesinin dört parça Kürdistan ve yurtdışında önemli başarılar ortaya çıkardığını belirtiyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün artık daha fazla gündemde olduğunu belirten Bayık, Türk devletinin de soykırımcı, işgalci politikaları karşısında direnişin biraz daha geliştirilmesi durumunda hamlenin ikinci yılında hedeflerine ulaşabileceğini vurguluyor. Bayık, yazısında Kürt sorununda muhataplık tartışmalarına, Türk devletinin işgal planlarını boşa çıkaran gerillanın kahramanca direnişine ve daha birçok güncel konuya değiniyor.
PKK Yürütme Komitesi Üyesi Rûken Garzan da, Dem Dema Azadiyê hamlesinin şehitlerini anarak başladığı yazısında, hamlenin açığa çıkardığı sonuçları ve ikinci yıl hedeflerini ayrıntılı dile getiriyor. Garzan, hegemon güçlerin Ortadoğu'yu parçalama ve savaşı derinleştirme siyasetine karşı tek çözümün Devrimci Halk Savaşı Stratejisi ve Demokratik Ulus çizgisi olduğunu belirtiyor. Soykırım saldırılarına karşı ortaya çıkan direnişin sonuçlarını değerlendiren Garzan, “Önderlik ve şehitler gerçeği karşısında tarihi rolümüzü oynamanın koşulları ve fırsatları her zamankinden daha fazla ortaya çıkmıştır” belirlemesini yapıyor.
“12 Eylül Darbesinin 42’nci yılına girerken yeni siyasal gelişmeler ve AKP-MHP’nin çöküşü” başlıklı yazıyı kaleme alan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan ise; 12 Eylül darbesi, 11 Eylül 2001'deki ikiz kule saldırılarının tarihsel zeminleri ve bölgesel etkileri ile değerlendiriyor. Afganistan ve bölgedeki gelişmeleri de analiz eden Duran Kalkan, içte ve dışta zayıflayan AKP'nin yolun sonuna geldiğine dikkat çekiyor. Fakat faşizmin kendiliğinden çökmeyeceğini vurgulayan Kalkan, “Devrimci savaşı her alanda tırmandırmak lazım” vurgusunu yapıyor.
PKK Merkez Komite üyesi Dilzar Dîlok, İmralı sistemi ve Abdullah Öcalan'ın direnişini değerlendirdiği yazısında, onun kadınlar, Kürt halkı ve insanlık için taşıdığı anlamı ele alıyor.
Dîlok, İmralı sistemi sürdükçe tüm Kürtlerin tecritte olduğunu belirtirken, şimdiye kadar Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlayamamış olmanın üzerinde ciddiyetle durulması gerektiğini vurguluyor. Dilok, anlamlı yaşamın Kürt Halk Önder’inin özgürlüğünü sağlamakla mümkün olduğunu da ekliyor.
Gazetenin orta sayfasında ise Abdullah Öcalan'ın “Ortadoğu’da Uygarlık Krizi ve Demokratik Modernite Çözümü’ adlı savunmasından yapılan derleme yer alıyor. Abdullah Öcalan, Ortadoğu’nun toplumsal kültürüne dayatılan ulus devlet hegemonyacılığına karşı Demokratik Modernitenin anti tezinin ahlaki ve politik toplum olduğunu belirtirken şöyle devam ediyor: “Demokratik Ortadoğu Çağı, yeni tarihin özgür yaşamının haykırışı ve sevinci olacaktır.”
KJK Koordinasyon Üyesi Besê Erzincan ise yazısında “Özgür Kadın ve Toplumu Savunma Zamanı” hamlesinin bir yıllık analizini yaparken, hamlenin ikinci yıl perspektifini değerlendiriyor. Hamlenin geliştirilmesinde esas ruhu YJA-STAR gerillalarının verdiğini belirten Erzincan, önümüzdeki yıl bölgenin kaderini belirleyecek olanın, kadınların direniş ve özgürlük mücadelesi olduğunu ifade ediyor.
“Cins mücadelesi stratejisi ve kadın değerleriyle yeniden toplumsal özgürlük” başlıklı yazıyı kaleme alan KJK Koordinasyon üyesi Pîroz Nûda, erkek egemen sistemin beş bin yıldır kadının inkarı temelinde inşa edildiğini vurguluyor. Buna karşı kadının özgün ve özerk örgütlenmesinin önemine vurgu yapılan yazıda, verilecek doğru bir cins mücadelesi ile hem kadın hem de erkek kimliklerinin özgürlük temelinde yeniden yaratılabileceğini belirtiyor.
HPG Komutanlarından Emin Zerban, gazetedeki yazısında sömürgeci Türk devletinin soykırım ve işgal politikaları ve buna karşı direnişi ele alırken gerillanın Zendûra, Avaşîn ve Zap'taki direnişlerinin düşmana karşı nasıl savaşılacağını gösterdiğine dikkat çekiyor. Emin Zerban, gerillanın bu direnişine daha fazla sahip çıkılması gerektiğini vurgularken, pasif, parçalı, legal mücadele ile sınırlı kalan mücadele tarzlarının aşılması gerektiğini vurguluyor.
Arka kapak ise, 17 Eylül'de Süleymaniye'de katledilen PKK Şehit Aileleri Komitesi Üyesi Yasin Bulut'a (Şükrü Serhed) ilişkin yazıya ayrılmış. Yazıda Bulut'un mücadeleye katılım süreci, mücadele yaşamı, direnişçi ve mütevazı kişiliği anlatılıyor.