Stockholm'de 'Rojava İçin Sanat' etkinliği
İsveçli ve Kürdistanlı sanatçılar, Rojava ile dayanışmak amacıyla Stockholm'de düzenlenen 'Rojava İçin Sanat' etkinliğinde bir araya geldi.
İsveçli ve Kürdistanlı sanatçılar, Rojava ile dayanışmak amacıyla Stockholm'de düzenlenen 'Rojava İçin Sanat' etkinliğinde bir araya geldi.
Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırılarına tepki gösteren Kürdistanlı ve İsveçli sanatçılar, Rojava devrimiyle dayanışma amacıyla bir etkinlik düzenledi.
Stockholm il merkezindeki Dagens Nyheter gazetesinin binasında düzenlenen etkinlikte İsveçli ve Kürdistanlı sanatçıların eserleri sergilendi.
Tablo ve resimlerin bir bölümü daha önce belirlenen fiyatla satışa çıkarılırken bir kısmı da açık artırmayla satıldı.
İsveçli ve Kürdistanlı sanatçıları buluşturan etkinliğin sunuculuğunu Gazeteci Gurgin Bakırcıoğlu ve Çevre Aktivisti Evelina Utterdahl yaptı.
Bakırcıoğlu, dünyanın muhafazakar bölgesinde halkın, ilerici, ekolojik ve feminist bir sistem kurmasının alkışlanması gerektiğini söyledi. Bakırcıoğlu, Türk devletin işgal saldırılarını başlatmasından sonra yarım milyon civarında insanın topraklarını terk etmek zorunda kaldığını söyledi. Bakırcıoğlu, çocukların okula gidemediklerini ve gazetecilerin haber verme görevlerini yerine getiremediklerini belirtti.
ESERLERİNİ BAĞIŞLAYANLAR
Evelina Ytterdahl, Rojava'yla dayanışma amacıyla eserlerini bağışlayan sanatçıları şöyle açıkladı: "Mikael Persbrandt, Johan Rheborg, Amandah Andersson, Max Gustafsson, Sam Laufer, Lasse Åberg, Karolina Palmer, Emma Malm, Sanna Tairi, Maryam Aljaderi, Thomas Okok Gunnarsson, Tahir Ant, Bezav Mahmod, Magnus Neideman, Stefan Uhlinder, Nadja Wedin, Madeleine Satdiago Elofsson, Avat Andimeh, Ayrak Akar."
Yönetmenliği yaptığı filmler İsveç ve yurt dışında bir kaç ödül alan Yönetmen Rojda Şekersöz, babasının Türkiye'de cezaevlerinde yaşadığı baskı ve işkenceleri ve İsveç'te iş yaşamında karşılaştığı ırkçılığı ele alan bir şiirini okudu. Sanatçılar Evin Akbaş ve Hozat Gürsel Kürtçe şarkılar söyledi.
'ERMENİ SOYKIRIMI'NI HATIRLADIM'
ANF'ye açıklamalarda bulunan Evelina Utterdahl, kendisinin bir çevre aktivisti olduğunu, Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarını başlatmasından sonra işgale karşı çıkılması gerektiğini düşündüğünü belirterek şunları kaydetti:
“Türk devletinin 1915 yılında Ermenilere yaptığı soykırımı ve etnik temizliği hatırladım. Türkiye'nin Rojava'ya yönelik yoğun saldırılarının durdurulması için harekete geçilmemesi beni şoke etti. Birleşmiş Milletler, müdahalede bulunmadı. İnsanların topraklarından sürülmesi ve katliamlar kamuoyunun gündemine yeterli ölçüde getirilmedi. Rojava'da büyük bir insanlık trajedisi yaşanıyor. Konunun gündemde tutulması ve bir şeyler yapılması gerekiyor.”
'KAMUOYUNA DUYURMALIYIZ'
Yönetmen Rojda Şekersöz, sanatçıların Rojava ile dayanışmalarını çok olumlu bulduğunu belirterek, “Bu etkinlik Kürt, İsveçli, yaşlı ve genç sanatçıları bir araya getirdi. Medyanın Rojava ve Kuzey Suriye'de olanlarla ilgili haberleri durdurması orada durumun iyileştiği ve işgalin bittiği anlamına gelmiyor. Bu nedenle bir araya gelmemiz ve olanları kamuoyunun gündeminde tutmamız önemli” dedi.
'SANAT YAŞAMI KURTARMALI'
Tablolarını Rojava için bağışlayan Feyli Kürt Maryam Aljaderi, Rojava'daki halkın yardım ve dayanışmaya ihtiyacı olduğunu söyleyerek, “İsveçli sanatçılarla birlikte eserlerimizi sergileyerek ve açık arttırmaya çıkararak dayanışmak gerektiğini düşündük. Tablolarımızı satın alacak kişiler aynı zamanda Rojava ile dayanışma amacıyla bunu yaptıklarını biliyorlar ve tablolara baktıkça bunu hatırlayacaklar. Sanat aynı zamanda insanlara yardım ve yaşamlarının kurtarılmasına katkıda bulunabilir” şeklinde konuştu.
'DİRENİŞİ GÜNDEME GETİRMEK ÖNEMLİ'
Evin Akbaş, sanatçıların Rojava'nın Ortadoğu'da en demokratik sistemiyle dayanışma amacıyla düzenledikleri etkinliği anlamlı bulduğunu söyledi, “Kadınlar, yedisinden yetmişine tüm insanlar Rojava'nın yönetilmesinde söz sahibi. Her şeyden önce Rojava'da işgale karşı süren direnişin gündeme getirilmesi önemli” dedi.
Doğu Kürdistanlı Sanatçı Sanna Tairi, ruhunda ve vücudunda Rojava'ya yapılan işgal saldırılarını derinden hissettiğini ve işgalin herkese zarar verdiğini düşündüğünü kaydederek, “Orada benim halkım zarar görüyor diye düşündüm. Sanatımla buna karşı çıkmak ve Rojava'yla dayanışmak istedim. Ben soykırım yapanları kınıyorum” şeklinde konuştu.
'KARA GÜÇLERE KARŞI ÇIKMAK İÇİN...'
Thomas Okok Gunnarsson, etkinliğin sürdüğü sırada yaptığı eserini açık artırmaya çıkararak Rojava'yla dayanışmada bulundu.
Kendisine Rojava için dayanışma amacıyla böylesi bir etkinliğe katılma teklifi geldiğinde teklifi ilginç bulduğunu ve katılmaya karar verdiğini belirterek şunları söyledi:
“Kendilerine etkinlikte tablomu yapıp yapamayacağımı sordum. Olumlu yanıt alınca da tablomu burada yapıyorum. İnsanların nasıl resim yaptığımı görmelerini istedim. Ben, Suriye ve Rojava'da neler olduğunu tam olarak bilemiyorum. Ama dünyanın her tarafında kara güçler hakimiyet kurmaya çalışıyor. Aynı şeyler Rojava'da da oluyor. Bir hümanist olarak kara güçlere karşı çıkmak için etkinliğe katıldım.”
İngiltere'de yaşayan Kürt Sanatçı Zehra Doğan da, Rojava'ya dayanışma amacıyla bir tablosunu açık artırmaya çıkarılması için Stockholm'e gönderdi.
Etkinlikte Roja Sor'un yaptığı yardım çalışmalarını gösteren bir film gösterildi. Açık artırma ve tabloların satışından elde edilen gelirler Roja Sor'a gönderilecek.