TEV-ÇAND: Hozan Serhat halkına sadık bir sanatçıydı

Şehit Hozan Serhat'ın şahadet yıldönümüne ilişkin açıklama yapan TEV-ÇAND, "Hozan Serhat bilinçli ve halkına sadık bir sanatçıydı. Halkın gerçekliğini bilen sanatçılar, şarkılarında da toplum hakikatini dile getirirler" dedi.

TEV-ÇAND Avrupa, sanatçı Hozan Serhat'ın 21. şahadet yıl dönümüne ilişkin açıklamada bulundu. Özgürlük Hareketi'nin bugünlere büyük bedeller ödeyerek geldiğine dikkat çekilen açıklamada, "Hozan Serhat da bu harekette bir sanatçı, devrimci olarak yer aldı. Hozan Serhat küçük yaşlarda şarkı söylemeye başlar.

Fakat bilinçlendikten sonra Kürt müziğine, kültürüne ve folkloruna dönük tehlikeyi fark eden Hozan Serhat, Kürt müziğine dönük asimilasyon saldırılarına karşı şöyle tepki göstermişti, 'Bizim güçlü bir kaynağımız var. O kaynağa dönüş, özellikle orada Kürt kültürünü ortaya çıkarmak, bize düşüyor. Bugüne kadar dengbêjler belli bir noktaya getirdiler, biz bunlara el atmazsak ortadan kaybolacak. Eski parçalarımızı çıkaralım, okuyalım, geleceğe aktaralım, bunlar kaybolmasın.'

Tarihte halklar hep hozanlar çıkarmıştır. Çünkü hozanlık geleneği doğası gereği halkın içinden çıktığı için, hozanlar genelde halkın sesi, soluğu olmuştur. Başka bir deyişle hozanlık bir nevi iletişim, yorum ve değiştirme iradesidir. Halkın gerçekliğini bilen sanatçılar, şarkılarında da toplum hakikatini dile getirirler" denildi.

KÜRT HALKININ YAŞADIĞI ZULMÜ GÖRDÜ

Şehit Hozan Serhat'ın Kürt halkının yaşadığı zulmü gördükten sonra özgürlük yoluna düştüğü belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Özgürlük için yola çıkanlar, devrim fikirleri ile kendilerini donatırlar. Onlar sanatın yol ve yöntemlerini nasıl kullanmaları gerektiğini çok iyi bilirler. Duygu ve düşüncede halkın üzerinde etkili olurlar. Halk da böyle ilkeli ve çalışkan sanatçıları seviyor. Hozan Serhat da bu gerçeklik üzerinden yola çıktı. Kürt halkının çektiği zulmü çok iyi biliyordu. O dönem bu zulme nasıl karşı çıkmak gerektiğinin cevabını da biliyordu. Çünkü Hozan Serhat Özgürlük Hareketi'nin fikirleri doğrultusunda kendini çok iyi donatmıştı.

Hozan Serhat sıradan bir sanatçıdan ziyade bilinçli ve halkına sadık bir sanatçıydı. Yaptığı çalışmalarla ve verdiği emekle bir sanatçının neler başarabileceğini herkese gösteriyordu. Hozan Serhat şarkılarında da gerillaları, kahramanlıkları, şehitleri ve devrim değerlerini çok iyi dile getirmiştir. Hozan Serhat şimdi aramızda olmayabilir ama eserleri ile yaşatılmaya devam edilmektedir. Hozan Serhat'ı bir kez daha anıyoruz, anıları önünde saygı ve sevgi ile eğiliyoruz. Şehit Serhat şahsında bütün şehit sanatçıları anıyoruz. Onlar toplumun vicdanı oldular."