Van’ın atölyesi: Aryen Sanat

Aryen Sanat Atölyesi, kısıtlı imkan ve zorluklara rağmen genel kurslardan 2-5 yaş arası çocuklar için atölyelere kadar Vanlılara hizmet vermeyi sürdürüyor.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) öncülüğünde Kuzey Kürdistan’da başlayan kültür-sanat geleneği, Van’da da Aryen Sanat Atölyesi ile devam ediyor.

Van’da kültür-sanat çalışmaları, tüm yasak ve engellemelere rağmen 20 yıldır aralıksız devam ediyor. 1990’lı yılların başında başlayan MKM geleneğinin ardından Van’da Serhat Kültür Merkezi (SKM), Van Kültür Merkezi (VKM) ve 8. Nota Sanat Merkezi devletin marifetiyle kapatıldı. Şimdi de Aryen Sanat Atölyesi, Van halkına hizmet ederek bu alandaki mücadeleyi sürdürüyor.

ANF’ye konuşan Aryen Sanat Atölyesi Yöneticisi Baran Sarı, kültürel asimilasyona karşı 20 yıldır Van’da mücadele ettiklerini ifade etti. Sarı, “2000’den beri büyük bir mücadele yürütüyoruz. Aryen Sanat Atölyesi bir geleneğin ve direnişin devamıdır. Bu böyle de devam edecek. Son yıllarda OHAL ve ardından salgın nedeniyle uygulanan kısıtlama ve yasaklar bizi olumsuz etkiledi” dedi.

Kısıtlı imkan ve zorluklara rağmen genel kurslardan 2-5 yaş arası çocuklar için atölyelere kadar hizmet verdiklerini kaydeden Sarı, halkın ilgisinin de yoğun olduğunu söyledi. Asimilasyona karşı çıkmanın, bununla mücadele etmenin yanı sıra ahlaki ve toplumsal değerlere bağlılığı da esas aldıklarını vurgulayan Sarı, toplumcu sanat yapmanın ve toplumun sanatçısı olmanın önemine dikkat çekti. Sarı, bu alanı da istismar eden tacirlere itibar edilmemesi gerektiğini kaydetti.