Vatikan’da Hasankeyf için sanatsal performans

Bir grup sanatçı, tarihi Hasankeyf’in yıkımına karşı duyarlılık oluşturmak amacıyla Vatikan’da bir performans sanatı sergiledi.

“Compagnie bien à vous Armanc Kerborani” grubu sanatçıları, Hristiyan aleminin kalbi olarak değerlendirilen Vatikan’da bir performans sanatı sergiledi. Eylemin görüntüleri de sosyal ağlarda yayınlandı.

Aynı grubu, yakın zamanda ressam ve gazeteci Zehra Doğan’ın da desteğiyle Paris’teki ünlü Louvres müzesi önünde 27 Haziran günü, Berlin’deki Pergamon müzesinde ise 13 Temmuz günü sanatsal performans gerçekleştirmişti.

Fransa merkezli “Compagnie bien à vous Armanc Kerborani” yaptığı açıklamada Hasankeyf’in 12 bin yıllık bir tarihin tanığı olduğunu belirterek, Hasankeyf’in çok sayıda inanca ait kutsal siteler barındırdığını kaydetti. Hasankayf’in Zerdüştlük, Êzidîlik, Yahudilik, Hrisitayanlık ve Müslümanlığın izlerini taşıdığına dikkat çeken grup, “Şu anda Hasankeyf tehdit altında. Eğer bir şey yapmazsak, kent ve verimli toprakları, elli yıllık bir proje olan Ilısu barajının suları altında kalacak” dedi.

Grup, binlerce yıllık bir tarihin sular altında bırakılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, sessizliği bozmaya çağırdı.

Grup gerçekleştikleri sanatı ve amacını şöyle özetledi:

"Bizim sanatımız bir YAKARMADIR! 
Biz Meryem’e Michelangelo’nun Pieta’sı önünde yakarıyoruz. 
Biz Hristiyanlığın mihenk taşı olan Aziz Peter Katedrali’ni seçtik. 
Sevincin şarkılarını söyleyerek direniyoruz; Botan, Ezidi ve Arami şarkılarını. 
Büyük İskender’in geçemediği Kürdistan’ın dağları gibi direniyoruz. 
Ayaklarımızdan başımıza çıkan su, adım adım gözlerimizin önünde boğulacak kenti anımsatıyor."