Von der Leyen: Dublin Sözleşmesini iptal etmeyi hedefliyoruz

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’ya gelecek mültecilerin iltica işlemlerinde kullanılan Dublin sözleşmesini iptal etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’ne (AB) gelen göçmenler için ilk ülkeye gönderme uygulamasını hayata geçiren Dublin sözleşmesini iptal etmeyi planladıklarını belirtti.

Dublin sözleşmesinin iptal edilmesi için AB üyesi bütün ülkelerin görüş birliğinin sağlanması gerektiğine de dikkat çeken von der Leyen, “Yerine daha farklı bir mekanizma geçirilecek” dedi.

von der Leyen, mekanizmanın daha Avrupai ve dayanışma endeksli olacağını söyledi.

Dublin sözleşmesi, bir kişi herhangi bir AB üyesi ülkeden AB sınırlarına girmiş ve başka bir ülkede iltica talebinde bulunduğunda ilk giriş yaptığı ülkeye geri iade edilip edilmeyeceği konusunda görüşlerine başvurulmasını ve işlemlerin de cevaba göre yapılmasını ön görüyor.

Bu durumdan en çok mültecilerin ilk giriş yaptığı Yunanistan, İtalya ve Malta göçmenleri barındırma konusunda diğer AB üyesi ülkelerle eşit duruma sahip değil.

Komisyon, 23 Eylül’de göçmen politikasındaki reformlara ilişkin önerisini sunacak.