Yunanistan'da Aybayrak ve Şahin'in tutuklanmasına tepki

Yunanistan Eylem Birliği Platformu Türkiye-Kürdistan, 17 Kasım günü Midilli'de polis şiddetine maruz kalarak tutuklanan Ali Can Aybayrak ve Hüseyin Şahin isimli iki siyasi mülteci için basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamadı Kürdistan Kültür Merkezi'nde yapıldı. Platform, "17 Kasım 2020 tarihinde Yunanistan’ın Midilli adasında ALİ CAN AYBAYRAK ve HÜSEYİN ŞAHİN isimli siyasi mülteci iki arkadaşımız Yunanistan’a sığınmak için adaya gelen Türkiyeli iki avukata yardımcı olurken gözaltına alınarak tutuklanmıştır. Bu arkadaşlarımız uzun süredir Yunanistan’da siyasi mülteci konumunda olup birlikte mücadele ettiğimiz yoldaşlarımızdır" dedi.

Mültecilerle dayanışmanın suç olmadığı tepkisinde bulunan ve her iki siyasi mültecinin serbest bırakılmasını isteyen platform şunları ifade etti:

"Faşist Türk devletinin işçi-emekçilere ve Kürt halkına uyguladığı faşist politikalara karşı Ezilenlerin Sosyalist Partisi bünyesinde demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürüten bu yoldaşlarımız çeşitli dönemlerde gözaltı, tutuklama ve işkence saldırılarına maruz kaldılar. Türkiye’de politik faaliyetleri engellenen, can güvenlikleri ortadan kalkan ve ağır hapis cezalarıyla karşı karşıya kalan yoldaşlarımız Yunanistan’da siyasi sığınmacı olmak zorunda kaldılar. Türkiye dışında olmak onları mücadeleden alıkoymadı, Yunan devletinin mülteci düşmanı politikalarına karşı mücadeleye ve mültecilerle dayanışma içinde olmaya devam ettiler.

Yunan devletinin, sınırlarda, kendi ülkelerinde yaşam koşulları ortadan kalkan siyasi mültecileri yasadışı şekilde ve şiddet uygulayarak iade etme/geri atma uygulamalarını bilen yoldaşlarımız, Türkiye’de birlikte mücadele ettikleri iki avukat arkadaşına yardımcı olmaya çalışırken Midilli adasında Yunan polisi tarafından şiddete maruz kalıp savcı kararı ile tutuklandılar. Yoldaşlarımızın yardımcı olmaya çalıştığı iki avukat arkadaşımız, benzer şekilde, Türkiye’de can güvenlikleri olmayan, politik faaliyetleri ve mesleklerini yapma şartları ortadan kalkan ve bu nedenle Yunanistan’a sığınmaya çalışan kişilerdir. Faşist Türk devletinin gözaltı, tutuklama, fiziksel ve psikolojik şiddetine maruz kalmışlardır.

Yoldaşlarımız, siyasi sığınma amacıyla adaya gelen iki avukata orada yasadışı iade/geri itilme(push-back) riski olması nedeniyle insani bir dayanışma içinde oldular.

Mülteci düşmanı politikalara karşı dayanışmayı büyütmek siyasi ve insani sorumluğumuzdur. Yunan devletini bu mülteci düşmanı uygulamalardan ve faşist Türk devletinin suçlarına ortak olmaktan vazgeçmeye çağırıyor, yoldaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.

Özgürlük ve demokrasi mücadelesi yürüten kişi ve örgütleri yoldaşlarımız ve tüm mülteciler için dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz."