Zehra Doğan'ın eserleri Avrupa’nın birçok kentinde sergilenecek

Tutuklu gazeteci ve ressam Zehra Doğan'ın resimleri Avrupa turnesine Fransa’nın iki ayrı kentinde eşzamanlı olarak düzenlenen sergilerle Ocak ayında başlıyor.

Zehra Doğan’ın resimleri ve metinlerini içeren ve Fransa’da Editions Fage tarafından hazırlanan “Les yeux grands ouverts” (Tamamen açılmış gözler) isimli kitap da, sergilerle aynı anda kitapçılarda okuyucularla buluşacak.



Sergiler ve çevresinde gerçekleştirilen etkinlikler, hem Zehra Doğan şahsında, tüm siyasi tutsaklarla dayanışma amacında, hem de Zehra Doğan'ın fırça darbeleri ile insanlık tarihine kaydettiği, Türkiye'deki hak ihlalleri ve insanlık suçları, hakkında farkındalık uyandırmayı hedefliyor. Doğan’ın eserleri ve metinleri, evrensel ve kolektif dili ile Türkiye ve Ortadoğu tarihi ve güncel durum hakkında eleştiriden alternatif çözümlere, kadın mücadeleleri ve kazanımları, Kürt hareketi, Türkiye’de gazetecilik, tüm siyasi tutsaklar, cezaevlerindeki şartlar ve direnişler ve mülteci sorununa kadar uzanan geniş bir yelpazede bilgilenip, derinleştirmeye el veriyor.

La Minoterie / A Pleine Voix ve Kedistan tarafından organize edilen birinci etkinlik, Morlaix'de 5 Ocak’ta başlayacak ve ardından üç hafta boyunca, panel, film gösterimleri, konser ve kartpostal atölyeleri programda olacak.

Kedistan tarafından organize edilen, ikinci etkinlik eş zamanlı olarak 12 ve 30 ocak tarihleri arasında Batı Fransa'nın Angers kentinde gerçekleşecek. Her iki etkinlikle de kent belediyeleri destek verirken, Morlaix'de Douarnenez Sinema festivali, Angers'de ise Premier Plan Film Festivali destekçileri içinde. Ayrıca, Fransa'nın güneyindeki Graoulhet kentinde 17 ve 26 Ocak tarihlerinde Cinema Vertigo'da düzenlenecek bir baskı sergi çerçevesinde ise Anouck Mangeat ve Noémi Aubry’nin yönetmenliğini yaptığı “Bir Başka Dağ” belgeselinin gösterimi olacak.

60'ın üzerinde orijinal eser, Mart ayında Paris'te bulunan Maison des Métallos kültür merkezinde, içinde dört panel, fotoğraf sergileri ve Türkiye, Fransa ve Kürdistan’dan sanatçıların katılacağı bir destek konserinin de bulunduğu geniş kapsamlı bir program eşliğinde sergilenecek.

Detaylı bilgilere bu linklerden ulaşılabilir

http://www.kedistan.net/2017/12/30/zehra-dogan-avrupa-turu/

https://www.youtube.com/watch?v=JqKMgskgF2E