İsrail’den ilk kez 'düşman' bir devlete iş ziyareti izni!

İsrail resmiyette “düşman devlet” olarak değerlendirdiği Suudi Arabistan’a iş veya dini seyahatlere ilk kez onay verdi.

İçişleri Bakanı Aryeh Deri, İsrail vatandaşlarının Suudi Arabistan’da iş veya yatırım amacıyla 90 güne kadar kalmalarını sağlayan bir kararnameyi imzaladı. Gideceklere koşul olarak davet edilmiş olmaları ve geri dönüşlerini de organize etmiş olmaları dayatılıyor.

Bu karar, normalleşme süreci çerçevesinde alındı. İsrail devleti yavaş ama düzenli bir şekilde Körfez ülkeleri ile diplomatik ilişkilerini geliştiriyor. Suudi Arabistan ve İsrail, özellikle İran ve Şialığın Ortadoğu’daki hegemonyasını engellemek adına ortak çıkarlara sahip.

İsrail’de 1954’de çıkarılan bir yasa, İsrail vatandaşlarının “düşman” olarak tanımlanan Arap ve Müslüman ülkelere seyahatlerini yasaklıyor. Bu nedenle İsrailli iş insanları, gizli bir şekilde Suudi Arabistan’a gidiyordu. Yahudi ve Müslüman vatandaşlar, dini veya ticari amaçlı olarak Suudi Arabistan’a gittiklerinde, genellikle üçüncü bir ülke olan Ürdün’ü kullanıyorlar.

İsrail’deki Müslümanların ayrıca Hac için Mekke’ye gitmelerin izin verilse de, bu ziyaretler resmi olarak hiç onaylanmadı. Alınan son karar, Hac ve Umre gibi dini amaçlı seyahatlere de izin veriyor.

Mevcut durumda sadece Mısır ve Ürdün, İsrail ile sırasıyla 1979 ve 1994’de barış anlaşması imzalayan iki Arap ülkesi olarak dikkat çekiyor.