Öztürk: AKP-MHP'yi savaş da kurtarmayacak

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, AKP-MHP iktidarının tıkandığını ve kurtulamayacağını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Demokratik Mücadele Programı” kapsamında “Hep birlikte savaşa karşı barış, tecride karış özgürlük” sloganıyla Bingöl’de halk toplantısı yaptı. Kentteki bir düğün salonunda düzenlenen toplantıya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, HDP PM üyeleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve halk katıldı.

'AYAKTA KALAMAYACAKLAR'

HDP’nin tutuklu rehin tutulan milletvekili İdris Baluken'e selam yollayarak konuşmaya başlayan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, ulus devlet sistemi ve tekçi anlayışın tıkandığını, tükenmişlik düzeyine geldiğini belirtti. Öztürk, şöyle konuştu:
"Bugün ekonomilerine baktığımız zaman kendilerini süper güç ilan eden devletler günbegün eriyor. Neden, çünkü kapitalist sistem halklarımızın, insanlığın yararına bir sistem değil. Bugüne kadar kapitalizm kendisini nasıl ver etti? Savaşla, farklı halklardan inançlardan insanları birbirine düşürerek. Ama şu an tıkanmışlığı savaşla bile çözemeyecekler. Savaşla var olan sistemi ayakta tutamayacaklar. Böylesi bir süreçte bizler ne yapacağız? Özgürlüğümüz için büyük bedeller ödemeye devam edeceğiz. Biz Kürtler bu ülkenin kuruluşuna sözde ortaktık. Ne zamana kadar? 1923'te Lozan imzaladıktan sonra, kendi sınırlarını garantiye aldıktan sonra, bu faşist ve tekçi anlayış, bu sefer Kürtlere yöneldi. Öncesinde Süryaniler ve Ermenilere yöneldi. Bu zihniyete karşı ciddi başkaldırılar gerçekleşti ve halkımız büyük bedeller ödedi. Tek bir şey talep edildi: Özgür ve onurlu bir şekilde yaşamak."
Kirmanckî konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de 1920’den bu yana Kürtlerin birçok bedel ödediğini, bu bedeli sadece kendileri için değil, tüm Türkiye toplumu için ödediğini kaydetti.
Toplantıda iktidarın baskı ve saldırılarına karşı süreç değerlendirilmesi yapıldı.