ÖHD, Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan tüplere ilişkin gözlem raporunu açıkladı

ÖHD, Yeniköy Mezarlığı’nın kimsesizler mezarlığı bölümünde bulunan kan tüplerine ilişkin gözlem raporunu açıkladı. ÖHD, tüplerin uzun zamandır toprak altında olabileceğini belirtti.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi, Bağlar ilçesine bağlı Yeniköy Mezarlığı’nın kimsesizler mezarlığı bölümünde 13 Mayıs'ta bulunan kan tüplerine ilişkin gözlem raporunu açıkladı. Raporda kan tüplerinin uzun zamandır toprak altında olabileceği belirtildi. Konuya ilişkin yapılan ihbar sonrası olay yerine gelen polislerin kan tüplerini muhafaza altına aldığı ancak tutanak tutmadığı kaydedildi.

Raporda, Yeniköy Mezarlığı’nın 4’üncü ada 43’üncü parselinde yaklaşık 50 metrekarelik bir alana dağılmış olan mavi, pembe, mor ve sarı kapaklı kan tüplerinin bulunduğu bilgisine yer verildi. Bazı tüplerin içinde kurumuş, bazılarının içinde hala sıvı halinde ve ayrışmamış kanların olduğu kaydedildi. Yine bir adet tüpte ise sarı bir sıvının olduğu tespitine yer verildi.

Raporda, inceleme yapılan tüpler üzerinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı, Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı ibareli yazıların olduğu, yine tüpler üzerinde Adli Tıp Kurumu numaraları ile kimya numaralarının bulunduğu bilgisi paylaşıldı. Tüplerin üzerindeki yazıların çoğunun deforme olduğu belirtilen raporda, “Buradan hareketle tüplerin uzun zamandır toprak altında olduğu izlenimi verdiğini söylemek mümkündür. Yine gerek adli tıp kurumuna ait numaraların gerekse kimya numaralarının 2015 ve 2016 yıllarına ait olduğu da tespit edilmiştir. Ayrıca tüpler üzerinde isim soyisim, sadece isim ve yine sadece soyisim belirlenen toplamda 14 kişinin tespit edildiği, yine 10 tüp üzerinde ATK’ye ait numaraların okunaklı olduğu, 8 tüp üzerinde ise kimya numarasının okunaklı olduğu tarafımızca gözlemlenmiştir” denildi.

Söz konusu alanda 100’e yakın tüpe rastlandığı ifade edilen raporda şunlar belirtildi: “Aynı zamanda ismi geçen yerde, toprak altına gömülü tüp olup olmadığı ise tarafımızca tespit edilememiştir. Sahada yapılan araştırma ve tespitler sonrası saat 15.00'da tarafımızca 155 aranarak ihbar kaydı düşülmüş, akabinde olay yerine gelen polisler, gözle görülebilen kan tüplerini delil poşetine koyarak muhafaza altına almışlardır. Ancak muhafaza altına alma işlemi sonrası herhangi bir tutanak düzenlenmemiştir. Kolluk görevlileri, savcılıktan gelecek talimat doğrultusunda tahkikata başlanacağını, ihbar kaydımızın da olması sebebiyle tarafımızın mutlaka bilgilendirileceğini söylemişlerdir. Kolluk görevlilerinin söz konusu alandan ayrılması sonrası, yapılan tüm işlemler ile tespitler tarafımızca tutanağa bağlanarak tespit ve gözlemlere son verilmiştir.”