AKP'liler VOTAŞ’ı da ranta çevirdiler

Türkiye'nin en büyük, tarım ve hayvancılık tesisi olan Van Organize Tarım İşletmeleri (VOTAŞ) AKP’lilerin rant alanına döndü.

DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılında gasp edilmesinin ardından atanan kayyum Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait ülkenin en büyük tarım ve hayvancılık tesisi olan Van Organize Tarım İşletmeleri’ni (VOTAŞ) 19 milyon 510 bin lira bedelle Van Ticaret ve Sanayi Odası’na, (VAN TSO) bağlı bir firmaya sattı. DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi 2015 yılında VOTAŞ'ı Van Ticaret Borsası’ndan 17,5 milyon TL’ye satın almış ve 12 milyon TL’sini ödemişti. Van ve bölge illerinde tarım hayvancılığın gelişmesi için satın alınan VOTAŞ hem bölgenin hem de Türkiye’nin en büyük tarım ve hayvancılık tesisi konumundaydı.

Bölgenin hem tarım hem de hayvancılığın ana merkezi konumunda olan Van'da, son yıllarda hükümetin politikaları nedeniyle, hayvancılık ve tarım bitme noktasına geldi. DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi hayvancılık ve tarımın yeniden eski günlerine kavuşması için VOTAŞ’ı satın almıştı. VOTAŞ, 2016 yılında kayyum gaspının ardından satıldı. Kayyumun ilk iş olarak VOTAŞ’ı satması ise, AKP’nin Van ve bölgede uyguladığı politikanın bir devamı olarak ifade ediliyordu.

ÜLKENİN SAYILI TARIM VE HAYVANCILIK TESİSİYDİ

Türkiye'nin ve bölgenin sayılı tarım ve hayvancılık tesislerinden biri olan VOTAŞ'ın içerisinde, 9 bin 500 dönüm metrekare ekili arazi, 15 bin metrekare kapalı alanda 4 sağmal tesis, sağım hane, doğumhane ve genç hayvan ünitelerinden oluşan bin damızlık süt işletmesi, 4 milyon metrekare sulanabilen arazi, 11 bin meyve ağacı ve son teknoloji donanıma sahip pivot center sulama sistemi bulunuyordu.

31 Mart Yerel Seçimlerinde AKP’nin Van Büyükşehir Belediyesi adayı olan Necdet Takva’nın başkanı olduğu VAN Ticaret ve Sanayi Odası'nın, VOTAŞ’ı kamuoyundan gizli yapılan ihale ile AKP’ye yakın bir kişiye satıldığı iddia ediliyor. DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi döneminde halkın malı olan VOTAŞ, artış AKP’nin ve yandaşlarının rant alanına dönmüş durumda.