Alman hükümeti Türkiye’ye silah satışına kılıf uyduruyor

9 Ekim 2019’da başlayan Türk devletinin işgal saldırılarının ardından Alman hükümetinin “durdurduk” dediği silah satışlarının aralıksız şekilde sürdüğü ortaya çıktı. Son 10 ayda Ankara rejimiyle 25 Milyon Euro değerinde silah anlaşması yapıldı.

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik 9 Ekim 2019 günü başlattığı işgal saldırısının ardından Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet, kamuoyunun baskısının ardından Ankara ile silah ticaretinin durdurulacağını bildirmişti.

Başbakan Merkel ve ekibi bununla yetinmeyerek, Türkiye’nin işgalle uluslararası hukuku ihlal ettiğini, sivil yerleşim yerlerini bombalandığını ve bölgede etnik temizlik yapıldığı açık sözlerle ifade etmişti.

Ancak Almanya’nın bu çıkışlarına ve “Ankara ile silah ticaretini durdurduk” açıklamalarına rağmen Berlin yönetimi ile Erdoğan rejim arasında silah ticaretinin 9 Ekim 2019 ile 22 Temmuz 2020 tarihleri arasında aralıksız şekilde sürdüğü ortaya çıktı.

Sol Parti’nin konuya ilişkin soru önerisine yanıt veren Merkel hükümeti, söz konusu dönemde toplam 25,9 Milyon Euro değerinde silah anlaşmalarına onay verildiği belirtildi.

HÜKÜMETTEN ‘KELİME OYUNU’

Silah anlaşmalarının toplam değerinin geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile 2018 yılının toplamından fazla olması dikkat çekti.

Federal Alman hükümeti 2019’da 31,6 Milyon Euro, 2018’de ise 12,9 Milyon Euro değerinde Türkiye ile yapılan silah anlaşmalara onay vermişti.

Hükümet yeni açıklamasında ise söz konusu yeni anlaşmaların savaş silahı olmadığını, askeri araç-gereçleri kapsadığını iddia etti.

MAAS DA ‘SATMIYORUZ’ DEMİŞTİ!

Geçtiğimiz hafta da Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, General Anzeiger gazetesine verdiği bir röportajda Türkiye’ye deniz kuvvetlerinde kullanılan araç ve teçhizat dışında, hiçbir silah satışına onay vermediklerini söylemişti.

Ankara’nın çok sayıdaki silah ithalat talebine olumsuz yanıt verdiklerini öne süren Maas “Türkiye artık Almanya’dan silah temin etmiyor” iddiasında bulunmuştu.

Uluslararası gözlemciler ise Almanya’nın başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeyle yaptığı silah anlaşmalarının uluslararası silah ambargosu düzenlemelerine uygun olmadığını ısrarla belirtiyorlar.

Son olarak geçtiğimiz Temmuz ayında Almanya’nın 1990 yılından itibaren yaptığı silah ihracatı kayıtlarını inceleyen Frankfurt Barış Araştırmaları Merkezi, Alman devletinin savaş ve krizden etkilenen ülkelere, gerginlik bölgelerine ve insan hakları ihlallerinin yapıldığı ülkelere düzenli olarak silah sattığını dikkat çekmişti.