Alman vekillerden HDP’ye destek

Almanya’da değişik partilerden milletvekilleri, AKP-MHP iktidarının HDP’ye yönelik siyasi soykırım operasyonları kınayarak dayanışma mesajı verdiler.

Dün aralarında HDP'li belediye eşbaşkanları, eski milletvekili ve yöneticilerin de bulunduğu çok sayıda siyasetçinin gözaltına alınması Avrupalı politikacılar tarafından tepkiyle karşılanıyor. Son olarak Almanya’da koalisyon hükümetinin ortağı sosyal demokratlar cephesinden de HDP ile dayanışma mesajı geldi.

SPD’li federal parlamenter ve Avrupa Karma Parlamenterler Meclisi (AKMP)’nin Sosyal Demokratlar Grup Başkanı Frank Schwabe, son gözaltı furyasıyla Türkiye’nin Avrupa Konseyi (AK) kırmızı çizgilerini aştığını bildirdi. Türkiye’nin AK’den çıkartılmasını amaçlayan bir sürecin başlayabileceğine dikkat çeken, Ankara’ya ciddi bir mesaj verilmesi gerektiğini ifade etti.

Önümüzdeki Kasım ayından itibaren Almanya’nın AK Başkanlığı görevini üstleneceğini hatırlatan sosyal demokrat politikacı “Almanya’nın başkanlığındaki yeni dönem turnusol kağıdı görevi görecek ve bu konuda önemli bir rol oynayacak” diye konuştu.

SPD’li parlamenter Frank Schwabe sanal ağlardaki hesaplarından ise son gözaltıları şu sözlerle kınadı: “İnsanlar DAİŞ terör örgütü tarafından saldırı altında olan Kobanê’nin savunması için gösteri düzenliyor. 6 yıl sonra gözaltına alınıyorlar, gerekçe; Türk devleti ve Erdoğan’a karşı protesto gerçekleştirmişler. Hayal bile edilemez.”

SOMMER’DEN MERKEL HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

Sol Parti federal milletvekili ve kalkınma politikası sözcüsü Helin Evrim Sommer de HDP'ye yönelik Türk devletinin saldırılarını yayınladığı basın açıklamasıyla kınadı. Erdoğan rejiminin içerde ve dışarda “çözümü” çözümsüzlükte ve kaosu derinleştirmekte aradığına dikkat çeken Sommer “İçeride ve dışarıda sürekli şiddeti gündemde tutarak, kaos ve kriz yaratarak, tehdit ve şantajla sorunlarına çözüm arayan ve bunu politik bir yöntem haline getiren Erdoğan rejimi bu uygulamalarına bugün bir yenisini ekledi” dedi.

Kobanê için yapılan gösterilerin tamamen barışçıl tarzda başlayan gösteriler olduğunu ve bizzat Erdoğan'ın "‘Kobanê düştü, düşüyor” biçimindeki provokatif konuşması ve polisin aşırı şiddetiyle kana bulandığını belirten Sommer “Operasyonu yöneten siyasi savcının siyasi yönetim erki ve Saray’la olan ilişkileri de operasyonun hukuki boyut hakkında yeterince fikir vermektedir” diye konuştu. Sol Partili parlamenter devamla şu çağrıyı yaptı:

Başta Almanya olmak üzere, AB Türkiye politikasını yeniden değerlendirmelidir. Erdoğan Rejiminin bu faşizan totaliter tutumu sadece bir iç işleri sorunu olarak görülemez. Bu tür rejimlerin tavizlerle, idareyi maslahatçı yöntemlerle dizginlenemeyeceği tarihsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Bu nedenle görev AB’de dönem başkanı olması sıfatıyla, hem de bugüne kadar Erdoğan rejimine gösterdiği hoşgörü ve verdiği destekle onu cesaretlendiren Alman hükümetine düşmektedir.

1-2 Ekim 2020 tarihlerinde AB-Türkiye ilişkilerinin ele alınacağı Avrupa Birliği liderler zirvesinde Alman hükümeti Erdoğan rejiminin anlayabileceği bir dille, yaptırımların uygulanmasını sağlamalıdır. Aksi takdirde Belarus'taki Lukaşenko faşizmine karşı insan hakları havarisi kesilen ve olması gerektiği gibi yaptırım uygulayan AB, inandırıcılığını yitirir.”