Almanya’da 124 radikal İslamcı sokaklarda

Alman polisine göre ülkede geçtiğimiz ay Dresden’de gerçekleştirilen saldırıya benzer saldırılar yapma riski yüksek 124 kişi bulunuyor.

Yeşil Parti'nin meclis sorusuna yanıt olarak, Almanya'nın BKA Federal Kriminal Polis Ofisi şu anda ülkede genel olarak 124 "yüksek riskli" İslamcı olduğunu belirtti. Teşkilat ayrıca 151 kişiyi "orta riskli" olarak listeledi.

Die Welt gazetesinde yayınlanan haberde polisin İslamcıların şiddet içeren saldırılar da dahil olmak üzere siyasi amaçlı suçları işleyebileceğine inandığı ifade edildi.  

Geçen ay Dresden'de yapılan ölümcül bıçaklı saldırının ardından ülkede aşırı dincilerin takibi konusunda tartışmaları arttırdı. Dresden’de bir kişiyi öldüren bir diğerini de yaralayan Suriyeli saldırgan hapisten çıkmadan sadece beş gün önce tehdit olarak sınıflandırılmıştı.

Alman hükümeti, kaçak olan ve potansiyel olarak tehdit oluşturabilecek 240 aşırı dincinin takip edildiğini söylüyor.

Bu kişilerin 135 kadarı Alman vatandaşlığına sahipken, 41’i Suriyeli, 17 Rus’si, yedisi Iraklı ve yedisi Türk.

Alman polisi ayrıca şu anda risk oluşturan 24 kişinin yanı sıra 13 potansiyel aşırı dincinin ülkeden çıkış yasağı olduğunu söyledi.

Raporda, "cihatçı bir bölgeye" gitmek isteyen İslamcılar "artan potansiyel risk" oluşturuyorlar.

BKA ayrıca kaç potansiyel İslamcının ateşli silah ruhsatına sahip olduğuna dair hiçbir bilgisi olmadığını belirterek, soruşturmanın devlet makamlarının görevi olduğunu da sözlerine ekledi.

Yeşil Parti meclis grubu sözcüsü Irene Mihaliç yanıtı eleştirerek, hükümetin silah ruhsatı konusunda hiçbir bilgisi olmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Partinin meclis grup başkan yardımcısı Konstantin von Notz, sınır dışı etme meselesini ele alacak politika değişiklikleri çağrısında bulunarak, hükümetin şu anda hapiste bulunan ve salıverilmesi yakın olan İslamcılar hakkında bir strateji geliştirmesi gerektiğini ekledi.