Almanya PKK soruşturmalarından vazgeçmiyor

Alman devletinin 2019’da Kürt özgürlük hareketine yönelik çok sayıda soruşturma açtığı öğrenildi. Cinayetler işleyen aşırı sağcılara açılan soruşturma sayısı ise 24’te kaldı.

Erdoğan rejimiyle her türlü siyasi, askeri ve ekonomik ilişkisini sürdüren Alman devleti, Kürt özgürlük hareketine karşı Türk devletini aratmayacak şekilde sindirme ve kriminalize siyasetini sürdürüyor. Merkezi Karlsruhe’da bulunan Federal Savcılığın, PKK ile bağlantılı olarak 2019’da çok sayıda yeni soruşturma açtığı öğrenildi.
Federal Başsavcılığın 2019’da açtığı soruşturmalara ilişkin bilgileri özel bir haberde yayımlayan televizyon kanalı ARD, PKK ile bağlantılı soruşturmaların da açıldığını bildirdi. 2019’da “yabancı kökenli İslami olmayanlar” başlığında toplam 244 soruşturma açıldığı ve bunların çoğunun PKK ile bağlantılı olduğu ifade edildi. 2018’de bu rakam 305 olarak açıklanmıştı.

SORUŞTURMALAR KATLANARAK ARTTI

Son yıllarda Kürt özgürlük hareketiyle bağlantılı olarak Alman güvenlik birimlerinin açtığı soruşturmaların sayısında ciddi bir artışın olması dikkat çekiyor. 2017 yılı içinde PKK ile bağlantı olarak 136 soruşturma açılırken, bu rakam 2016’da 37, 2015’te 24, 2013’te ise 13’te kalmıştı.
Alman aktivistlerin YPG/YPJ’nin direnişine yoğun destek vermesinin de soruşturmalarda etkili olduğu belirtiliyor. 2017 yılının Mart ayında İçişleri Bakanlığı yayımladığı genelgeyle, aralarında YPG/YPJ ve PYD’nin de bulunduğu Kürtlerin çok sayıda siyasi sembolünü yasaklamıştı.

AŞIRI SAĞCILARA SADECE 24 SORUŞTURMA

ARD’nin haberinde ayrıca aşırı sağcılara ve DAİŞ’lilere yönelik açılan soruşturma sayıları da dikkat çekti. Buna göre Federal Başsavcılığın yürüttüğü soruşturmaların sayıları ve içerikleri şu şekilde:
Aşırı sağcılar: Almanya’da yeniden yükselişe geçen aşırı sağcı teröre yönelik soruşturma sayısı 2018’de 6’ydı. 2019’da bu rakam 24 olarak açıklandı. Bu soruşturmaların kapsamına Kassel Valisi Walter Lübcke Cinayeti ve Halle’deki terör saldırısı da alındı.
DAİŞ: Geçtiğimiz yıl DAİŞ ile bağlantılı olarak 161 yeni soruşturma açıldı. “İslami terör” başlığında ise toplam 401 soruşturma açılırken, 2018’de bu rakam 855’e kadar çıkmıştı.
Radikal solcular: 2018’da “solcu terörü” olarak adlandırılan radikal solcu gruplara yönelik 1 yeni soruşturma açılırken, bu rakam 2019’a 4’e yükseldi. Ayrıca “uluslararası solcu terör” başlığıyla da iki yeni soruşturma açıldı.