Amerikan Demokratik Sosyalistleri NATO-Türkiye anlaşmasını kınadı

Amerikan Demokratik Sosyalistleri (DSA) Uluslararası Komitesi bir açıklama yayınlayarak Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye ile yapılan anlaşmayı kınadı. DSA ayrıca PKK’nin de "terörist örgütler listesi"nden çıkarılmasını istedi.

ABDli senatör Bernie Sanders’in üyesi olduğu DSA, yazılı bir açıklama yayınlayarak NATO-Türkiye anlaşmasını kınadı. İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye daha fazla silah satılması ve Kürt eylemcilerin baskı altına alınması karşılığında NATO üyelik sürecinin başlatılmasına tepki gösteren DSA, PKK’nin terörist örgütler listesinden çıkarılması ve Suriye’ye uygulanan ambargonun da kaldırılmasını istedi.

Türkiye’nin NATO üyeliğinden kaynaklanan gücünü Suriye ve Irak’taki Kürtler, Êzidîler, Ermeniler, Asuri-Süryaniler, Türkmenler ve Araplara saldırmak için kullandığının hatırlatıldığı açıklamada, şimdi bu NATO genişleme adımının Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’daki diaspora topluluklarına baskı altına almasına neden olduğunu söyledi. DSA, bu durumun NATO’nun faşist politikalara destek verme konusundaki uzun tarihine yeni bir sayfa eklediğine de vurgu yapıldı.

DSA, Türkiye’ye silah satışının tamamen durdurulmasını istedi ve Suriye ve Irak’ın ülkelerindeki yabancı güçlerin ülke dışına çıkması talebine destek verdiğini açıkladı.

DSA ayrıca PKK’nin "terörist örgütler listesi"nden çıkarılmasına da destek verdi ve PKK’nin kendi kaderini tayin hakkı için verdiği silahlı mücadelenin bu şekilde ele alınamayacağını söyledi.