Başkale’nin ‘beceriklisi’ Muğdat!

Depremin yaralarının hala sarılmadığı Başkale’de harekete geçen bazı AKP’liler, AKP İlçe Muğdat Sarıhan’ın çevresinde toplanarak rüşvet işini aleni ve açık bir biçimde yapmaya başladı.

Van’ın Başkale ilçesinde AKP’li bazı yöneticiler, işsiz gençlere iş vaadinde bulunarak 15 bin TL para topluyor. Gençlerden ve hizmet talep eden köylülerden para toplayan AKP’li İlçe Başkanı Muğdat Sarıhan, salgın yardımı olarak dağıtılan bin TL’den yararlanmak için bile başvurdu.

Van’ın Başkale ilçesi son yıllarda İran sınırının tamamen kapatılması, tarım ve hayvancılığın uygulanan politikalarla çökertilmesi sonucunda ağır bir ekonomik kriz yaşıyor. AKP Başkale İlçe Başkanı Muğdat Sarıhan ve çevresinde topladığı bazı kişiler, iş arayan gençleri bulup onlara iş vaat ediyor. Gençleri ‘Sizin işinizi İş-Kur’da hallederiz ama bize para lazım’ diyerek kandıran AKP’li yöneticiler, 10-15 bin TL arasında rüşvet alıyor.

GENÇLER TEFECİLERİN ELİNE DÜŞÜYOR

AKP’li Muğdat Sarıhan’ın istediği bu parayı bulamayan gençler de tefecilerden para alarak borçlanma yolunu seçiyor. Bazıları, ellerinde bulunan değerli eşyalarını ya da hayvanlarını satarak Sarıhan ve çetesine veriyor. Tefecilere borçlanan, ellerinde kalan son değerli eşyaları da satan gençler işe alınmayınca AKP’li Sarıhan’a giderek paralarının iadesini istiyor. Başkale’de her alanda devlet gücünü kullanarak ‘her şey benim elimde’ diyen Muğdat Sarıhan, kurum müdürleri ve çalışanlarını da tehdit ederek ‘benden habersiz ihale yapamazsınız benim haberim olmadan kimseyi işe alamazsınız. Benden habersiz bir şey yapsanız direk sizi PKK’lı olarak şikayet ederim’ tehditlerinde bulunuyor.

‘ÖRGÜTE YARDIM’DAN TUTUKLATMA TEHDİDİ

Sarıhan, faaliyetlerini kayyum yönetimindeki belediyede de sürdürüyor. Başkale Belediyesi personeli üzerinde baskı kurarak ‘Hizmet isteyen köyleri bana yönlendireceksiniz, ben onlarla görüşeceğim. Oralara hizmet götürülüp götürülmeyeceğine ben karar veririm’ diyen Sarıhan, kendisine yönlendirilen halktan para talep ediyor. Sarıhan yurttaşlara, kendilerine yardım adı altında para verilmesini ve bu para karşılığında ekiplerin gelip size hizmet edeceğini söylüyor. Sarıhan burada da yurttaşı, kayyum ya da başka bir yere şikayet etmesi durumunda, haklarında ‘örgüte yardım etmek’ten işlem başlattırmakla tehdit ediyor.

İŞE GİTMEDEN MAAŞ ALDIRTIYOR

Sarıhan, eşini ve akrabalarını İŞKUR üzerinden okullarda çalışıyor göstererek işe gitmedikleri halde maaş almalarını sağlıyor.

BİN TL İÇİN BİLE BAŞVURMUŞ

AKP’li Muğdat Sarıhan, bunlarla yetinmeyip devletin salgın sürecinde yoksullara dağıttığı 1.000 TL’lik yardım için de Van'da bulunan vakıflar üzerinde başvurusunu yaptı. Sarıhan’ın başvurusu reddedildi.