Gerilla Şerker Demar, Piramit eylemini anlatıyor

Medya Savunma Alanları’nda Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi başlatıldığından bu yana HPG ve YJA Star gerillaları faşist Türk ordusunun işgal saldırılarına karşı birçok başarılı eyleme imza attı.

İşgalci Türk ordusuna yönelik Meyda Savunma Alanları’ndan Avaşîn’nin Şûkê bölgesine bağlı Piramit Tepesi’nde düzenlenen eylemi anlatan HPG gerillası Şerker Demar’ın kafa kamerasından çektiği görüntülerle Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin en çok yayınlanan görüntülerinden biri oldu.

Halen Avaşîn alanındaki işgal operasyonuna karşı direnen HPG gerillası Şerker Demar, bu eylemin ayrıntılarını ANF’ye anlattı.

‘50 METREYE KADAR DA ASKER MEVZİLERİNE YAKLAŞTIK, SİLAHLARINI BIRAKIP KAÇTILAR’

“Saldırı kolunda benimle beraber bir arkadaş daha vardı. Savunma grubunda yer alan arkadaşlar ise suikast ve B7 silahı ile eyleme katıldılar” diyen gerilla Şerker Demar o günü şöyle anlattı: “Mevzilere doğru yaklaşmaya başladık, 50 metreye kadar da mevzilere yaklaştık. Biz olduğumuz yerden vurmak için hazırlığımızı yapmaya başladığımızda, bir askerin dürbünle bize baktığını gördük. Yani bizim mevzilere doğru geldiğimizi fark etmişti. Aynı esnada yakın bir mesafede düşmanın üzerimize drone kaldırdığını gördük. Düşmanla aramızdaki arazi açık olduğu için önce savunmadaki arkadaşların vurmasına karar verdik. Bu şekilde eyleme başladık ve hem ferdi silahlarımızla hem de B7 silahı vurduk. Orada o dronu kaldıran asker öldürüldü. O askerin öldürülmesiyle kaldırılan dron da düşmüş oldu.

Askerlerin gerçekten korkudan ödleri kopmuştu. Mesela bizim 10-15 dakikada gittiğimiz bir yere gitmek için tam bir gün boyunca yürüdüler. Biz eyleme gitmeden önce yaptığımız keşifte mevzide yer alan bir askerin elindeki M-16 silahını görmüştük. Ben kendim o zaman gidip o silahı getireceğim demiştim arkadaşlara. Biz de eylem alanına gittiğimizde o mevziiye doğru yöneldik. Pirdoğan arkadaş tam o esnada B7 silahı ile o mevziyi vurdu. Zaten eylemde saldırı grubu ile savunma grubu iç içe geçmişti.

Savunma grubu da 50 metreye kadar tepeye yaklaşmıştı. Heval Çekdar suikastçi olmasına rağmen tepeye girdi ve elindeki Karnas silahı ile düşmanı vuruyordu. Burada askerler silahlarını bırakıp kaçtılar. Biz burada net bir cenazenin üzerine gittik, diğer mevzinin içerisinde en az dört cenaze vardı. Ve yine yaralı askerler çoktu, zaten bağırma ve inleme sesleri geliyordu. Üzerine gittiğimiz bir diğer mevziden ise BKC silahı kaldırdık. Bu silahlar neredeyse hiç kullanılmamıştı. Sonuç olarak yine birçok silah düşmanın üzerinden kaldırıldı. Bu şekilde geri çekildik.”

HPG KOMUTANLARI BU EYLEMİ GERÇEKLEŞTİREN GERİLLALARIN CESARETİNİ KUTLADI

Piramit eyleminin sonucunda HPG gerillaları askerler üzerinden MPT-55, BKC, 1 bombaatar silahı, 2 dürbün ve bir cihaz kaldırdı. Türk askerleri bu eylemden sonra, eylemin gerçekleştirildiği alandaki hareketliliğini uzun süre durdurdu ve o eylemin yapıldığı mevzileri tekrardan tutma cesareti gösteremedi.

Bazên Zagrosê Devrimci Hamle sürecinde gerçekleştirilen en etkili sızma eylemlerinden biri olan Piramit eylemi, özgürlük gerillalarının savaş tarihine adını yazdırdı. HPG komutanları ise bu eylemi gerçekleştirilen gerillaların cesaretini kutladı ve bu eylemin vuruş tarzı birçok alanda örnek gösterildi. Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı da, 3 Ağustos günü yaptığı açıklamada bu eylemi kutlayarak önemine değinmişti.