Gözaltında kaybedilen Bilgeç'in akıbeti soruldu

Kayıp yakınları, 1995’te gözaltına alınıp bir daha ulaşılamayan Kamil Bilgeç'in akıbetini sordu.

 

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi’nin her hafta düzenlediği “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 605'incisinde, bir video yayımlandı. Kayıp yakınları, 27 Kasım 1995 tarihinde Şırnak’ın Silopi ilçesinde kaybolan ve kendisinden haber alınamayan Kamil Bilgeç’in akıbetini sordu.

SEÇMEN KÂĞITLARINI ALMAYA GİDER...

Kayıp hikâyesini okuyan İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Yusuf Erdoğan, Kamil Bilgeç’in Şırnak’ın Silopi İlçesine bağlı Xirabreşik (Yeniköy) köyünün muhtarı ve 11 çocuk babası olduğunu söyledi. Bilgeç’in, 27 Kasım 1995 tarihinde Silopi Adliye binasında bulunan seçim kuruluna, 1995 yılında yapılacak olan yerel seçimler için seçmen kâğıtlarını almaya gittiğini aktaran Erdoğan, şöyle dedi:
“Seçmen kağıtlarını aldıktan sonra, Adliye binası civarlarında amcasının oğlu Yusuf Kerimoğlu ile karşılaşır. Bilgeç, Yusuf Kerimoğlu’na buradan eve gideceğini söylese de, o gün eve dönmez. Aile, o gün eve dönmeyen Kamil Bilgeç için, Emniyet Müdürlüğü’ne ve Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulunarak durumu bildirir. Ancak bu girişimler sonuçsuz kalır."

TAKİP, TEHDİT, İTİRAF

Kamil Bilgeç’in amcasının oğlu Yusuf Kerimoğlu'nun da Bilgeç kaybedilmeden önce telefonla tehdit edilmeye başlandığını ifade eden Erdoğan, şunları anlattı:
"Yusuf Kerimoğlu, ilçe içinde yolda yürüdüğü bir sırada, beyaz renkli Reno marka bir araç tarafından takip edilir. Kendisine yaklaşan araçtan ‘Senin de gününe az kaldı’ diye seslenilerek tehdit edilir. Yusuf Kerimoğlu, 1994 yılında çalıştığı yerindeki bir arkadaşı tarafından ‘PKK'li’ diye baskıya maruz kalır. İlçede Yusuf Paşa diye bilinen ve JİTEM'de görevli Kıdemli bir Üsteğmen tarafından uzun bir süre tehdit edilir ve takip edilir. İş arkadaşı daha sonra Kerimoğlu’na iftira ettiğini itiraf eder."

'GÖZALTINA ALINDILAR, BİR DAHA ULAŞILAMADI'

Bilgeç Ailesi'nin, baskı ve tehditler nedeniyle başvurular yapmaktan çekindiğini aktaran İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Yusuf Erdoğan, şunları da söyledi: “1996 yılının Kasım ayında Kamil Bilgeç'in amcasının oğlu Mehmet Bilgeç, Halil Birlik isimli yurttaş ile birlikte Irak'ta yaptığı ticari işler için Habur Sınır Kapısından geçerken, araçları durdurularak gözaltına alınır. Bir daha ikisinden de haber alınmaz. Kamil Bilgeç’in ailesi 2009 yılında Silopi Cumhuriyet Savcılığı’na başvurur. Kamil Bilgeç, Mehmet Bilgeç ve Halil Birlik’in akıbetleri hâlâ belirsiz.”