Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Kapılar açıldı, hasta sayısı artıyor

İran’da korona salgınında ikinci dalga vaka sayısında patlama yaşanırken, Van-İran ve Hakkari-İran sınır kapılarının açılması, tehlikeye davetiye çıkarıyor. Van’da vakalar artıyor.

İran’da son günlerde 3 bin 500 ile 4 bin arasında yeni vakalar tespit ediliyor. Yeniden yükselen vakalarla birlikte her gün onlarca insan yaşamını yitiriyor. İran, ikinci dalga şokuyla sarsılırken, İran-Van ve Hakkari sınır kapılarının açılması tepkilere neden oldu. Özellikle Van’da son dönemlerde devletin tedbirsizliği ve ihmalkarlığı nedeniyle de vakası sayısı hızla artıyor.

Van’da hasta sayısı 600’e yaklaşırken, bugüne kadar 10 kişi yaşamını yitirdi. Hızla artan vaka sayısı nedeniyle 75 bin kişi ise karantina altında bulunuyor. Onlarca yer ve binlerce kişi karantina adı altında kaderine terk edilmiş durumda; en temel ihtiyaçları dahi karşılanmıyor. Buna rağmen sınır kapılarının da açılması, korku ve paniğe neden oluyor.

İran’da koronavirüs vakalarının ilk yayıldığı dönemlerde Van-İran sınır kapılarının kapatılmaması gerektiğini söyleyenlerin başında gelen AKP’nin Van Büyükşehir Belediye adayı olan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva geliyordu. Vanlıların ve STÖ’lerin girişimleriyle Van-İran sınır kapıları kapatılmıştı. 23 Şubat'ta hem araç hem de yaya geçişlerine kapatılan Van'ın Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı ile Hakkari'nin Gever ilçesindeki Esendere, Çukurca ilçesindeki Üzümlü gümrük kapıları, yeniden açıldı. Türk Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 4 Haziran’da yaptığı açıklamada İran ve Irak'a yönelik gümrük kapılarının uluslararası yük taşımacılığına yeniden açıldığını duyurmuştu.