Kayyum tarihi evleri 'metruk yapılar' diye yıktırıyor

Gasp edilen HDP’li İpekyolu Belediyesi’ne atanan kayyum, Van’da bulunan tarihi Van Evlerini 'metruk yapılar' diyerek yıktırıyor.

Nüfus bakımından Van’ın en büyük ilçesi olan İpekyolu Belediyesi’ne 9 Kasım 2019 yılında kayyum atanarak gasp edildi. HDP’li İpekyolu Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından birçok kişi işten çıkartıldı. Halka yapılan hizmetler durduruldu. HDP'li İpekyolu Belediyesi yaptığı hizmetlerle biliniyordu. Özellikle tarım ve hayvancılık alanında yaptığı hizmetlerin yanı sıra altyapı ve üstyapı çalışması ile halkın büyük desteğini kazandı. Van’ın merkez ilçesi olan İpekyolu ilçesi, tarihi yapılar bakımından da çok zengin bir bölge. Özellikle ilçe sınırları içerisinde az sayıda olsa tarihi Van evleri bulunuyordu.

Bir veya iki katlı olarak geleneksel kerpiç ve ahşap ağırlıklı malzeme ile inşa edilmiş Van evlerinin en az odası oluyor. Van evlerinin bir diğer özelliği de kışın sıcak, yazın serin olması. Bunun en önemli nedeninin duvarlarının kalın olması. Kerpicin hava geçirebilme özelliği nedeniyle bu evler rutubet tutmuyor. Eski Van evleri daha çok tarihi Van Kalesi’nin güneyinde yer alan üç tarafı surlarla çevrili olan Eski Van Şehri’nde oluyordu. Eski Van Şehri'nin yıkılması ile bu alanda bulunan tüm evler de yıktırıldı. Yüzlerce hatta binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi Van evleri kayyumların gazabına uğruyor.

‘YANDAŞLARA VE MÜTEAHHİTLERE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR’

Kayyum tarafından 'metruk yapılar' denilerek yıktırılan ve az sayıda kalan tarihi evlerin rant alanına dönüştürülerek, yerlerine yüksek binaların yapılacağı belirtiliyor. Güvenlik gerekçesiyle adını vermek istemeyen bir vatandaş, mahallede daha önce onlarca tarihi evler olduğunu söyledi. Bu evlerin yerine şimdi yüksek binaların yapıldığına dikkat çeken vatandaş, bu yapıların koruma altına alınması gerekirken, kayyum tarafından yıktırılarak, yandaşlara ve müteahhitlere peşkeş çekildiğini söyledi.