Kürdistani İttifak Çalışması’ndan belediye gaspına tepki

5 belediyenin AKP/MHP tarafından gasp edilmesine tepki gösteren Kürdistani İttifak Çalışması “Kayyum atamalarıyla Kürt halkının iradesinin fiilen askıya alındı” dedi.

Kürdistani İttifak Çalışması, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Iğdır, Siirt, Baykan, Kurtalan ve Muş Altınova belediyelerine kayyım atanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, 31 Mart 2019 Yerel seçimlerinde her türlü baskı ve engellemelere rağmen kazanılan 65 belediyeden 45’inin gasp edildiği hatırlatılırken, seçim kuralları çerçevesinde kazanılan belediyelere AKP iktidarının kanun kılıfına uydurmaya bile gerek görmeden zorbalıkla el koyduğu belirtildi.

Açıklamada, kayyım atamalarının yasal dayanağı olmadığı gibi Kürt halkının ve inanç gruplarının vicdanında da en ufak bir karşılığının olmadığına yer verilerek, “İçişleri Bakanlığı ‘ben devletim yaptım oldu bitti’ diyor! Tam bir keyfiyetle ve Kürt halkının sandıktan çıkan meşru demokratik iradesine dönük kendi koyduğu yasaları bile tanımayan anti-Kürt öfke ve zorbalıkla kazanılmış belediyeler bir bir gasp edilmektedir” denildi.

“Yıllardır Kürt halkı seçiyor, hükümet yerine kayyım atıyor. Halkımız tekrar seçiyor, iktidar tekrar kayyım atıyor” denilen açıklamada, hükümetin Kürt halkının seçme ve seçilme hakkını fiilen askıya aldığı belirtildi. AKP hükümetine hukuk ve vicdan dışı uygulamalara derhal son vermesi çağrısı yapılan açıklamada, “Halkımız asla ve asla bu saldırılara boyun eğmeyecek ve seçimler dahil meşru, yasal alanda, ulusal özgürlük mücadelesinden geri adım atmayacak” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Millet İttifakı’na ve tüm Türkiye kamuoyuna, “HDP belediyelerine yönelik sürdürülen bu yasa ve hukuk tanımaz uygulamalara karşı açık tutum alın. Demokrasi ve özgürlüklerde çifte standart olmaz. Ankara, İzmir, İstanbul’a kayyuma ‘hayır’ deyip Diyarbakır, Siirt, Iğdır’a seyirci kalırsanız, demokrat olamazsınız. Sessiz kalırsanız ‘bugün bana yarın sana’ misali bu uygulama sana da döner. Hayır, ‘yapamazsınız’ diyerek açık tutum alın!” sözleriyle çağrıda bulunuldu.

Açıklamada şu belirtildi: “Halkımıza çağrımız; kararlılıkla ve meşru zeminde iradenize sahip çıkın. Unutmayın ki özgür iradenizle seçtiklerinizi tanımayabilirler ama irade sizin, onu kimse elinizden alamaz.”