Maxmur’da binlerce kişi ambargoyu protesto etti

Aylardır ağır bir ambargo altında olan Maxmur’da binlerce kişi sokaklara çıkarak, ambargonun bir an önce kaldırılmasını istedi.

Maxmur’a uygulanan ambargonun 71’inci gününde binlerce kişi kamp belediyesi önünde bir araya gelerek yürüyüşe geçti.

Musul’un Maxmur ilçesine doğru yürüyen kamp sakinleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı ve KJK, KCK bayraklarını taşıdı.

Yürüyüşte sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Berxwedan jiyane” sloganları atıldı.

Yürüyüş tertip komitesi, yürüyüşün Irak askerlerinin bulunduğu kontrol noktasına kadar süreceğini belirtti. Kitle adına, kontrol noktasında basın açıklaması yapılacak.

Bu arada Maxmur Barış Anneleri’nin ambargoya karşı KDP asayiş kontrol noktası önünde başlattığı oturma eylemi de 26’ncı gününde devam etti.

KAMPA YÖNELİK BASKI VE SALDIRILAR ARTTI

KDP yönetimi 17 Temmuz’da Hewlêr’de bir MİT sorumlusunun öldürüldüğü olayı gerekçe göstererek, kampa yönelik ambargo hayata geçirmişti.

Maxmur’da 13 binin üzerinde Kürt mülteci yaşıyor. Sıklıkla saldırı ve baskılara maruz kalan kampa yönelik 6 Aralık 2017 ve 13 Aralık 2018 tarihlerinde Türk devleti tarafından hava saldırıları düzenlenmişti. Bu saldırılarda 8 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

19 Temmuz’da yeni bir saldırı kampanyası başlatıldı. Türk devletinin kamp yakınlarına attığı üç bomba nedeniyle iki sivil yaralandı. Ayrıca KDP’ye bağlı güçler kampta yaşayan bir çok sivili tutukladı ve 19 Temmuz’da kampa giriş ve çıkışlar tamamen yasaklandı.