MSD'den Suriye rejimine tepki: Suçlamaları gerçek dışı

MSD, Suriye rejiminin QSD’ye yönelik suçlamalarının gerçek dışı olduğunu belirtti.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Suriye rejiminin Dışişleri Bakanlığı tarafından QSD’ye yönelik yapılan suçlamaları reddetti.
Yazılı açıklama yapan MSD, "Şam yönetiminin Dışişleri Bakanlığı bugün mevcut durumdan uzak bir şekilde QSD’yi hedef alan ve suçlamalar yönelten bir açıklama yayımlamıştır. Bu açıklama gerçeklikten uzaktır ve açıklamayı reddediyoruz” dedi.

'BUGÜNKÜ TOPLANTIYLA İLGİLİ'

Rejimin açıklamasının, Ankara’da bugün gerçekleşecek olan Rusya, İran ve Türkiye toplantısıyla bağlantılı olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şunlar da kaydedildi:
"Söz konusu suçlamaları, ‘Astana garantörleri’ arasında bugün Ankara’da gerçekleşecek olan üçlü toplantıdan ayrı ele almıyoruz. Rejim bu açıklamayla Türkiye’yi razı etmek ve yeni anlaşmalar yapmanın zeminini aramaktadır. Bununla birlikte açıklamada belirtilen suçlamalarda çelişkiler bulunmaktadır. Açıklamadan da anlaşıldığı kadarıyla Şam hükümeti, ülkedeki yıkımlara neden olan ve yabancı devletlerin Suriye topraklarına geçmesine neden olan zihniyetinden halen vazgeçmemiştir.

‘ASIL TÜRKİYE'YE SES ÇIKARMALI'

Şam yönetimi suçlamalarını, Suriye toprakları üzerindeki işgalini genişletmek isteyen Erdoğan rejimine karşı yöneltmeliydi. Ki zaten Erdoğan, geçtiğimiz günlerde güçlerini İdlib’den çekmeyeceğini açıklamış ve Suriye rejim güçlerini uyarmıştı. Tüm bu açıklamalara rağmen Şam yönetimi sessiz kalmış ve hiçbir kınama mesajı yayımlamamıştır. Şam hükümeti, bugün Suriye’nin asıl sahiplerinin bulunmadığı bir şekilde Türkiye ile bir araya gelecek Rusya ve İran’a göre değil; ulusallığına ve bağımsızlığına bakmalıdır.
Kuzey Doğu Suriye halklarının Suriye’yi parçalamak gibi bir niyeti yoktur. Aksine bu bölge, devlet kurumlarının korunduğu bir bölgedir. QSD’nin teröre karşı mücadele verdiği bölgelerde Suriye’nin toprak bütünlüğü ve tüm halklar korunmuştur."

'BİR YENİLGİ AÇIKLAMASI'

MSD, açıklamasının devamında ise şunları belirtti:
"Suriye rejiminin söz konusu açıklamasını bir yenilgi olarak nitelendiriyor, bölgede işlerliği olmayan başka bir anlayışla rejimin bu açıklamayı yaptığını belirtiyoruz. Maalesef Suriye rejimi, çözüm yolları bulunmasına rağmen ülkeyi devlet mantığıyla yönetiyor. Tüm bunlarla beraber vurguluyoruz ki merkezi despot sistemi değiştirmek ulusal ve geç kalınmaması gereken bir görevdir.”