Türk askerleri ailelerin gözü önünde mezarları parçaladı

İşgalci Türk devleti Kürt düşmanlığında sınır tanımıyor. Erciş'te bir mahalleye giden İşgalci Türk ordusunun askerleri, üzerinde kod isim yazıldığı gerekçesiyle şehit düşen 2 gerillanın mezar taşını çağırdığı ailelerin gözleri önünde parçaladı.

Van'da dün yine mahalleleri gezen Türk askerleri, hem çatışmalarda çocuklarını kaybeden aileleri hem de mezarlıkların kayıtlarını aldı. Erciş’te 2 mezar taşı ailelerin gözü önünde parçalandı. Üzerinde şehit düşen gerillaların kodu ya da bayrak ve flama bulunan mezarların taşları Türk askerlerince kamera kaydı alındıktan sonra yıktırılıyor.

Erciş’te bir mahalleye dün giden askerler, mezarlıkta kamera kaydı yaptıktan sonra şehit düşenlerin ailelerini çağırarak, mezar taşlarına kod isim yazılmayacağını söyleyerek, mezar taşlarını parçaladı. 

İsmini vermek istemeyen bir kişi yaşananlara ilişkin şunları söyledi: “Dün öğlen saatlerinde askerler yanlarına muhtarı da alarak mahalle mezarlığa geldi. Mezarlıkla bir süre kamera kaydı alan askerler ardından çocukları çatışmalarda yaşamını yitiren aileleri mezarlığa çağırdılar. Mezar taşları üzerinde neden kod isim yazıldığı, neden şehit ibaresinin kullandığını soran askerler ardından mezar taşlarını yıkacaklarını söyledi. Aileler, mezar taşlarının kırmamaları için askerlere itiraz etse bile dinlemediler. Askerler o sırada ‘talimat’ aldıklarını ve buna benzer tüm mezar taşlarını yıkacaklarını söyledi. Ardından askerler mezar taşlarını yıkarak parçaladı. Giderken de bir daha mezar taşları üzerinde yazı yazmamaları konusunda aileleri uyardılar.”

İlk kez yapılan bu uygulama 2 gün önce Çaldıran, Muradiye, Saray ile Özalp ilçelerinde başlarken, Erciş ve diğer ilçelerle de  sürüyor. Yanlarına muhtarları alarak mahallelere giden askerler önce  şehitlerin defnedildiği mezarlıklara gidiyor. Mezarları tek tek gezen askerler, mezar taşlarına asılı bayrak, flama ya da sarı-kırmızı-yeşil bezlere el koyuyor. Ardından ailelerin evlerine giden askerler, her aileden bir kişinin kimlik bilgilerini alıyor. Aileden sadece bir kişinin bilgilerini alan askerlerin aileleri uyararak, bir daha mezarlara bez asılmaması, mezar taşlarına yazı yazılmamasını istiyor.