Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye’deki savaş suçları belgelenecek

Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan hukukçular, Adalet Meclisi’nin de koordinesiyle Türk devletinin savaş suçlarını belgeleyecek bir komite kurdu.

Türk devletinin 9 Ekim’den bu yana Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarında işlediği savaş suçlarını belgelemek için komite kuruldu. Adalet Meclisi’nin de koordinesiyle Kuzey ve Doğu Suriye’de görev yapan hukukçular tarafından kurulan komite, Cizre bölgesinde görev yapacak.

Komite ayrıca Avukatlar Birliği’nin de desteğiyle Hesekê’de komiteye bağlı 7 şube kurdu. Aynı amaçla Til Temir’de de bir şube kuruldu. Komitenin diğer şubeleri Dirbêsiyê, Amûdê, Qamişlo, Tirbespiyê, Girkê Legê, Dêrik, Kobanê, Tebqa ve Reqa’da kuruldu.

Komite üyelerinden Aynûr Başa, Türk devletinin yüzlerce suçunun belgeleriyle ortaya konduğunu belirterek, “Türk devletinin işgal saldırıları başladığından bu yana bir çok savaş suçu işlendi. Bu suçların birçoğunu belgeleriyle ortaya koyduk. Türk devleti savaş suçları işlemeye devam ediyor. Biz de bu suçları belgelemeye devam ediyoruz. Uluslararası adalet varsa uluslararası bir mahkemenin kurulması ve Türk devletinin yargılanması gerekir” diye konuştu.

Komitenin çalışma şekli hakkında bilgi veren Aynûr, Rojava’da görev yapan avukatlarla irtibat halinde olduklarını ve hazırlanan iddianamelerin araştırıldığını belirtti. Aynur, Hariri, Ruanda ve Yugoslavya’da olduğu gibi Türk devletinin savaş suçları nedeniyle yargılanması için bir özel mahkemenin kurulması için çabalayacaklarını belirtti.