Türkiye ve SMO armalarıyla DAİŞ çeteleri

DAİŞ çeteleri, Türk bayrağı ve Suriye Milli Ordusu(SMO) üniformasıyla Serêkaniyê ve Girê Spî işgal harekatına katıldı. DAİŞ'liler, artık kimliklerini gizleme gereği de duymuyor.

Türk devleti, DAİŞ çetelerini 2016 yılından itibaren yoğun olarak ÖSO bünyesinde topladı. 24 Ağustos 2016’da Şehba işgal harekâtının Cerablus’tan start almasıyla birlikte Cerablus, Exterin, Mare ve Ezaz’dan birçok DAİŞ'li, saç ve sakallarını keserek Türk devleti bünyesinde ÖSO üniformasını giydi. Demokratik Suriye Güçleri tarafından Reqa ve Derazor’un özgürleştirilmesi sürecinde de on binlerce DAİŞ'li, Türkiye'ye ve Türk devleti işgali altındaki alanlara geçti. Türk devleti, bunları yine ÖSO bünyesinde görevlendirdi. 20 Ocak 2018 tarihinde başlayan Efrîn işgal sürecine gelindiğinde artık ÖSO içindeki DAİŞ çeteleri saç ve sakallarını kesme ihtiyacı da hissetmedi. Çünkü Türk devleti, artık ÖSO’yu tümden cihatçı yapmıştı. Türk devletinin 9 Ekim’de başlattığı Serêkaniyê ve Girê Spî işgal saldırılarına sözde Suriye Milli Ordusu (SMÖ) bünyesinde katılan DAİŞ çetelerinin bir kısmı artık kendilerini gizleme ihtiyacı da duymuyor. MİT’in yaptığı uyarılara ragmen Türk devleti güdümündeki ÖSO-SMÖ bünyesindeki DAİŞ çeteleri, sosyal hesaplarında DAİŞ içindeki fotoğraflarını paylaşıp DAİŞ propagandası da yapıyor.

BAZI DAİŞ'LİLERİN BİLGİLERİ

SMÖ bünyesinde Efrîn ve Serêkaniyê işgalinde yer alan bazı DAİŞ çetelerinin isimlerine ulaştık.

Ehmed Ebud: 33 yaşında ve Ebu Şihab ismiyle tanınıyor. Derazor’a bağlı Meyadin ilçesinden olan Ehmed Ebud, El Qelahî aşiretinden. 2014’te Meyadin’de DAİŞ’e katıldı. 2 yıl önce Şehba’nın Türk devleti işgalinde bulunan alanlarına geçerek burada neredeyse hepsi DAİŞ'lilerden oluşan Ceyş El Şarkiye’ye katıldı. Türk devletinin Efrîn işgal harekâtına katıldı. Özellikle Cindires’teki savaşa yoğun katılım sağladı. Türk devletinin Serêkaniyê ve Girê Spî işgal harekâtlarına katılan Ehmed Ebud, Türk devleti tarafından Ceyş El Şarqiye grubunun Serêkaniyê ve Girê Spî güçlerinin genel komutanlığına atandı.

Ebu Ahmed El Qureşî: Qaraani aşiretine mensup olan bu çete, Derazor kırsalında El Quriyah köyünden. SMO içinde Ebu Casim, DAİŞ içinde ise Ebu Ahmed El Qureşî olarak tanınıyordu. Evli ve 3 çocuk babası olan Qureşî, Suriye iç savaşı başladığında önce bölgedeki Faruk Taburuna katıldı. DAİŞ’in bölgede çıkış yapmasının ardından DAİŞ’e katılan bu çete, Hesekê El Baraka’da DAİŞ çetelerinin askeri eğitmeni oldu. O süreçte Qureşî’nin emiri  Ebu Jandal El Belçiki’ydi. Daha sonra DAİŞ’in bazı yol kontrol noktalarının askeri emiri oldu. Derazor ve Halep’te bulunduğu süreçlerde yaşanan tüm çatışmalara katıldı.
Yine 2017 yılında DAİŞ’in askeri istihbaratı yoluyla Türk devletinin Şehba’da işgal ettiği alanlara geçti. Kuzeni Isud Al Şarqiye’nin (Şarqiye Aslanları) İdlib’deki emiriydi. Kendisi de Şarqiye Aslanları adlı gruba katılan Ebu Ahmed El Qureyşi, Türk devletinin Serêkaniyê işgal saldırısına aktif olarak katıldı ve şimdi Serêkaniyê’de.
Anas Khalil isimli bir Facebook hesabı kullanan Ebu Ahmed El Qureyşi, burada DAİŞ içindeyken çekildiği fotoğrafları da paylaştı.

Mihammed El Debas: Derazor’un El-Bukemal ilçesine bağlı El-Ketif Mahallesi'nden olan bu çete, 1988 doğumlu. Suriye iç savaşı başlamadan önce sebze satarak geçimini sağlayan Debas, 2013 yılında El Bukemal’de El Nusra Cephesi'ne katılır. Derazor DAİŞ hakimiyetine girince de Nusra’dan DAİŞ’e geçen Mihemed El Debas, DAİŞ’te 6 ay kaldıktan sonra İdlib’e geçer. İdlib’de yeniden El Nusra gruplarına katılır. 2015 yılında Xizhil isimli Cephet El Nusra komutanı vasıtaysıyla Türkiye’ye geçip yeniden İdlib’e geri döner. 2015 yılında Ürdün'e gider ve bazı askeri eğitimler görüp döndükten sonra Türk devletine bağlı gruplara katılır. Bu gruplarla Efrîn işgal saldırısına katılan Mihemed El Debas, Türk istihbaratına bağlı Sultan Murat Tugayları bünyesinde Serêkaniyê ve Girê Spî işgal saldırılarına katıldı. Debas’ın halen bu alanlarda olduğu biliniyor.

Ehmed Ednan El-Rehwmî: 1998, Derazor El Bukemal doğumlu. El Bukemal’in El-Cimhiyat Mahallesi'nde yaşıyor ve inşaatlarda çalışarak geçimini sağlıyordu. 2014’te DAİŞ’in bölgeyi almasıyla DAİŞ’e katıldı. DAİŞ’te hırsızlık suçlanmasıyla yakalandı ve 2014 yılı sonlarında ailesiyle birlikte Türkiye’ye kaçtı. Türk devleti Türkiye içinde, Şehba işgal harekâtı için 'Fırat Kalkanı Güçleri' olarak adlandırdığı çeteleri oluşturmaya başlayınca bunlara katıldı. Türk devletinin 20 Ocak 2018’de başlattığı Efrîn işgal harekâtına katılan  Ehmed Ednan El-Rehwmî, Sultan Murat Tugayları bünyesinde Girê Spî ve Serêkaniyê işgal harekâtlarına katıldı.

Suud Ghayeb El Rakkad: Selil Şammar El Şammari ismiyle tanınıyor ve bu isimle Facebook kullanıyor. Derik’in Til Koçer beldesine bağlı Na’ur köyünden. Şemar aşiretine mensup. Suriye iç savaşı başladığında Til Koçer’de ÖSO’ya, 2014 yılı başlarında ise DAİŞ’e katıldı. Suud Ghayeb DAİŞ içerisinde Hol’de askeri komutandı. DAİŞ’te yaklaşık 1 yıl kaldıktan sonra Türkiye’ye gitti.
Şehba işgal harekâtının geliştirilmesi için 'Fırat Kalkanı Güçleri' olarak adlandırılan ÖSO çetelerine katıldı. 20 Ocak 2018’de Türk devletinin Efrîn işgal harekâtına ve 9 Ekim’de başlayan Serêkaniyê işgal harekâtına Ahrar Şarqiye'de aktif yer aldı. Faysal Ghayip El Rakkad isminde bir kardeşi de Ahrar El Şarqiye çetesinde yer alıyor. Şu anda Mebruka’da.  

Ehmed Ebu Qutade: Derazor’un Saliye ilçesinden olan bu çete 2017 yılında DAİŞ içinde Xisbe işlerini yapıyordu. Şimdi ise Türk devleti güdümündeki Ahrar Şarqiye çetesi içinde yer alıyor ve Gre Spî Sülük işgal saldırısına katılırken kendi yayımladıkları görüntüden tanındı.