Van’da fırtına hasara yol açtı

Van’da üç gündür meydana gelen şiddetli fırtına nedeniyle Özalp, Çaldıran, Saray ve Başkale ilçelerinde büyük maddi zarar meydana geldi; 10 hayvan da telef oldu.

Van’da son üç gündür saatte hızı 35 km’yi bulan fırtına nedeniyle birçok ilçe ve köyde ağır maddi hasarlar meydana geldi. Şiddetli fırtına özellikle Özalp, Saray, Başkale ve Çaldıran’da hayatı olumsuz yönde etkiledi.

Gece saatlerinde etkili olan fırtına nedeniyle merkez Bostaniçi, Serhat, Selehaddin Eyyübi ve Hacıbekir mahallelerindeki bazı evler ile bir minibüs durağının çatısı uçtu. Saatteki hızı 35 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle birçok elektrik enerji nakil hatlarında arıza meydana gelirken, zaman zaman elektrik kesintileri yaşanmasına neden oldu.

HAYVAN ÇADIRLARI YIKILDI

Van’ın Başkale ilçesine bağlı köylerde büyük yıkıma neden olan 22 Şubat’taki depremin yaraları henüz sarılmamışken, depremzedelere dağıtılan çadırlar ise iki gündür etkili olan rüzgarla birlikte yıkıldı. Rüzgarın etkili olduğu köylerde depremzedelere ait çadırlar ve hayvan barınaklarının çoğu yıkıldı. Depremzedelerin kaldığı çadırlar ve konteynırlara şiddetli rüzgar nedeniyle elektrik verilemiyor.

Başkale ilçesinde iki gündür etkisini sürdüren fırtına nedeniyle bazı ev ve kurumların çatıları uçtu, meyve ağaçları ve seralar zarar gördü.

HAYVANLAR TELEF OLDU

Özalp ilçesinde önceki gece saatlerinde etkili olan fırtına ve yağmur hayatı olumsuz etkiledi. İlçeye Yukarı Koçkıran Mahallesinde etkili olan yağış ve fırtına bir ahırın çökmesine neden oldu. Ahırda meydana gelen göçük sonucu çok sayıda küçükbaş hayvan telef oldu. İlçe merkezinde de birçok yerde çatılar uçtu. Bu esnada sokağa çıkma yasağı nedeniyle sokakta herhangi bir yurttaşın bulunmaması can kayıplarının önüne geçti.

ÇALDIRAN’DA 200 EVİN ÇATISI

Şiddetli rüzgarın en çok etkilediği ilçelerden biri de Çaldıran oldu. Alınan bilgilere göre Çaldıran’da 200 evin çatısı uçtu ve 25 müstakil yapı ağır zarar verdi. Şiddetli fırtınanın dinmesinin ardından ilçede hasar tespit çalışmaları başlatıldı.

SARAY’DA MADDİ HASAR

Saray ilçesine bağlı Sırımlı Mahallesi başta olmak üzere birçok evin çatısı uçarken, bir ahırın ise duvarı çöktü. M. Tahir Özkaplan’a ait minibüsün de üzerine çatı düşmesi sonucu büyük hasır oluştu. Yerine kayyum atanan Saray Belediye Eşbaşkanı Şahabettin Bilmez, Saray’ın birçok noktasında ağır hasarların meydana geldiğini ve konuya ilişkin köylülerle görüştüklerini söyledi. Bilmez, yetkililerin oldukça duyarsız davrandığını ve köylülerin kendi imkanlarıyla dayanışma içinde hareket ettiğini belirtti.