YPG Basın İrtibat Merkezi Firaz Dağ’ı andı

YPG Basın İrtibat Merkezi, beş yıl önce DAİŞ çetelerinin saldırısında şehit düşen Firaz Dağ'ı andı.

YPG Basın İrtibat Merkezi,  Firaz Dağ kod adlı Mehmet Aksoy’u şehadetinin beşinci yıldönümünde andı.

Firaz Dağ, 26 Eylül 2017’de Reqa’da DAİŞ çetelerinin saldırısında şehadete ulaşmıştı.

Dağ, aynı yıl 25 Nisan’da işgalci Türk devletinin Qereçox dağına yönelik saldırısı sonrası Avrupa’dan Rojava’ya giderek YPG basın çalışmalarına katılmıştı.

YPG Basın İrtibat Merkezi’nin açıklaması şöyle:

 “Fîraz Dag (Mehmet Aksoy) yoldaşımızı şehadetinin 5’inci yıl dönümünde saygı ve minnetle anıyoruz.

Bugün Kürt özgürlük mücadelesi ağır bedellerle küresel bir karakter kazanmıştır. Elbette bedel olarak verdiğimiz her insanın gönlümüzde ve aklımızda yeri vardır. Şehit Firaz Dağ, mücadelemizin tarihine adını yazdırmış bir arkadaşımızdır ve onu asla unutmayacağız. Eğer bugün mücadelemiz küresel bir karakter kazandıysa, bu şüphesiz Şehit Firaz’ın ve binlerce şehidimizin emeği sayesindedir. Bu yüzden şehitlerimizi her zaman anmak ve hatıralarıyla yaşamak temel yaşam felsefemizdir. Şehit Firaz Dağ da mücadelesi aklımızda yerini almış ve gelecek nesillere aktarılması gereken bir hakikat savaşçısıdır.

Şehit Firaz Dağ, özgürlük mücadelesi yürüten herkese örnek oldu. Soykırım ve asimilasyonla karşı karşıya kalan bir coğrafyada dünyaya gözlerini açtı. 24 Şubat 1985'te Bakurê Kurdistan’ın Mereş kentinin Elbistan ilçesinde Kürt-Alevi bir ailede dünyaya geldi. Mereş’te Kürtler-Aleviler tarihte hep devletin zulmüne maruz kalmışlardır. Mereş, Türk devletinin soykırım ve katliam politikalarını sürdürdüğü Kürdistan kentlerinden de biridir. Dolayısıyla bu bölgede yaşayan her Kürt devletin katliamını yüreğinde hissediyor ve düşmanın gerçeğini çok iyi biliyor.

Şehit Firaz böyle bir ortamda yetişti. Firaz henüz çocukken ailesi Avrupa'ya göç etti. İngiltere’de yaşıyordu. Genç olmasına rağmen düşmanın hakikati her zaman zihninde yerini koruyordu. İçinde büyüdüğü çevre, toplum geçmişiyle her zaman bağlı kalmasını sağlamıştır. Her ne kadar Kapitalizmin merkezinde, İngiltere'de büyümüş olsa da nereden geldiğini hiç bir zaman unutmadı. Yurtseverlik gerçeğini derinden hissederek yaşadı. Kürdistan’daki savaşa kayıtsız kalmadı. Çünkü gençliğinde aktif olarak siyasete katıldı. Kürt Halkının Özgürlük Mücadelesi’nin Avrupa’daki çalışmalarında aktif şekilde yer aldı. Genç olmasına rağmen hemen devrimci bir karakter kazandı. Birçok eyleme öncülük etti.

Şehit Firaz çok yönlü bir devrimcidir. Londra Üniversitesi’nde sinema bölümü okumuştu bu yüzden sanata da ilgisi yoğundu. Kürt halkının özgürlük mücadelesini hem edebiyatta hem de sinemada anlatmak istedi. Bu temelde birçok çalışma yaptı. Sinema aracılığıyla halkının sesi oldu. Sinemayla mücadelesini de dünyaya anlatmak istedi. Sinemanın yanı sıra kitap ve öykü çevirileriyle de Kürt halkının dili oldu.

Özgürlük mücadelesi 2010 yılında Rojava Devrimi’nin gerçekleşmesi ile yeni bir aşamaya girdi. Soykırımcı güçler, Türkiye Cumhuriyeti öncülüğünde devrim sürecinin ilerleyişini durdurmak için, DAİŞ çetelerini Rojavaya saldırtı. Kobanê’de DAİŞ çetelerinin saldırılarına yönelik başlayan direniş tüm dünyada büyük bir etki yarattı. İnsanlık YPG ve YPJ savaşçılarının direnişine şahit oldu. Coğrafyamızda yeni bir tarih yazıldı. Bu coğrafyada zulüm altında direnen özgürlük ve demokratlar kazandı. Kürt, Arap, Ermeni, Asuri, Süryani ve Türkmenlerin ortak mücadelesi DAİŞ çetelerini yendi.

Şehit Firaz, Rojava'da ülke hasretini sona erdirdi. Arada sınırlar vardı ama doğduğu topraklara geldiği için çok gururluydu. Sınırın diğer tarafında doğduğu topraklar vardı. Bunun için buradaki mücadeleyi büyük bir coşkuyla kucakladı. Kamerasıyla tanık olduğu her şeyi hikayesini yaşıyormuş gibi yaşadı. Savaşta olan herkes bunu hissetti. Onu tanıyan herkesin kalbinde bir yer edindi.

YPG ve YPJ savaşçıları birçok şehri DAİŞ çetelerinden kurtarırken Şehit Firaz elinde kamerasıyla direnişe katıldı. Hiçbir savaşta en ufak bir tereddüt yaşamadı. DAİŞ'in başkenti Reqa’ya düzenlenen saldırıya da katıldı ve direnişi kamerasıyla belgeledi. Çeteler kaybettikçe daha vahşice saldırdılar. Savaş ne kadar zor olursa olsun şehit Firaz bir an bile geri adım atmadı. YPG ve YPJ savaşçılarının savaştığı her yere ulaşmak istiyordu. 26 Eylül 2017'de savaşın yoğun olduğu günlerde çete saldırısı sonucu şehit Firaz şehit oldu.

Şehit Firaz Dağ, son nefesine kadar halkının özgürlüğü için savaştı. Gurbeteli Ersöz ve Halil Dağ ile başlayan özgür basın geleneğini takip etti. Rewan, Şilan, Heqi, Xerib ve Rojava devriminde şehit olan tüm şehitlerimizin izinden yürüdü. YPG Basın ve İrtibat Merkezi olarak şehit Firaz şahsında tüm devrim şehitlerini bir kez daha anıyoruz. Halkımızın direnişini, şehitlerimizin bize bıraktığı mirası başarıya ulaştırana kadar mücadele edeceğimize sözümüzü yineliyoruz."