'102 gündür ölüm orucundalar; durumları çok kritik!'

Van'daki sivil toplum örgütleri, 102 gündür ölüm orucunda olan tutsaklar Kadir Karabak ve Esat Naci Yıldırım'ın durumlarının kritik olduğuna dikkat çekti.

Van Barosu, Van-Hakkari Tabip Odası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Tutuklu Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Van Barosu'nda yapılan toplantıda konuşan Avukat Savaş Avcı, hak ihlallerinin birçok cezaevinde arttığını söyledi. İnsan hakları temelli kuruluşların yaptığı tespitlerde Türkiye'nin karnesinin kötüye gittiğini belirten Avcı, "Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülere yapılan uygulamanın insan onuruyla bağdaşmayan, temel hak ve hürriyetlerin askıya alındığı uygulamalara sahne olan hak ihlallerinden kaynaklandığı belirtilmektedir" dedi.

102. GÜN...

Avcı, Adalet Bakanlığı tarafından gönderilen genelge sonrası Van F Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda başlatılan uygulama ile cezaevlerinde avlu diye tabir edilen havalandırma alanlarının tel örgü ile kapatılmasının  ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olduğunu belirtti. Söz konusu uygulama ile yaşanan hak ihlallerini protesto etmek için ölüm orucuna giren tutsaklar Kadir Karabak ve Esat Naci Yıldırım'ın ölüm orucunun 102'nci gününe girdiğine dikkat çeken Avcı, ölüm orucuna başladıkları günden beri tecride alındıklarını, hak ihlallerine ilişkin insan hakları alanında çalışan kurumlara gönderdikleri mektuplarına el konulduğunu kaydetti.

SAĞLIK SORUNLARI

Ölüm orucunu 102 gündür sürdüren Yıldırım ve Karabak'ın sağlık durumlarının kritik aşamaya geldiğine dikkat çeken Avcı, şu sorunları sıraladı: "Baş ağrısı, aşırı halsizlik, kemik ve ilik ağrıları, idrarda kanama, aşırı unutkanlık görme bozuklukları gibi hastalıkların ciddi boyutlara ulaşması, sıvı tüketiminin neredeyse imkansız hale gelmesi, hareket kabiliyetlerinin oldukça azalması, konuşmakta zorlanmaları."

DEVLET ÖLÜME TERK EDİYOR

Konuyla ilgili Ceza İnfaz Kurumu ile yapılan görüşmenin sonuçsuz kaldığını belirten Avcı, avukatlar vasıtasıyla Adalet Bakanlığı'na, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na bilgilendirmelerin yapıldığını fakat herhangi bir dönüşün gerçekleşmediğini belirtti. Avcı, Van- Hakkari Tabip Odası'nın mahpusların başvuruları üzerine bağımsız bir heyet ile muayene kontrollerin yapılması için mahpuslarla görüşme talebinde bulunduğunu bu talebinde Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından reddedildiğini söyledi.

'GEÇ OLMADAN ADIM ATILMALI'

Yetkililerin sessizliğine tepki gösteren Avukat Savaş Avcı, "Kadir Karabak ve Esat Naci Yıldırım'ın ölümleri beklenmeden ve çok geç olmadan gerekli adımların atılması çağrısını yapıyoruz" diye belirtti.