15 Baro'dan AYM kararına tepki: Hukuki dayanaktan yoksundur!

Kurdistan'da faaliyet gösteren 15 baro, AYM’nin HDP’ye yapılan hazine yardımına bloke konulmasına tepki göstererek kararın seçimlere müdahale anlamına geldiğini belirtti.

Yargıtay Başsavcılığı'nın talebi üzerine Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yapılan hazine yardımına bloke konulmasına Kurdistan’daki 15 kentin barosu yazılı açıklama ile tepki gösterdi. 

Açıklamada, “Hazine yardımı kesilmesi talepleri politik aktörler tarafından sıklıkla dile getirilmiştir. Bu karar birçok yönüyle Anayasa ve yasalara aykırılık teşkil etmektedir. Öncelikle Anayasanın 69. Maddesi bir siyasi parti aleyhine kapatma davası açılmışsa, Anayasa Mahkemesi’nin nihai olarak partinin kapatılmasına karar verebileceği gibi alternatif olarak hazine yardımının kısmen veya tamamen kesilmesine karar verebileceğini hüküm altına almıştır. Anayasanın 69. Maddesine göre AYM’nin nihai nitelikte bir kararı tedbir adı altında vermesi, ihsas-ı rey niteliğinde olup açıkça Anayasanın amir hükmüne aykırıdır. Bununla beraber Anayasanın 149. Maddesindeki düzenlemeye göre; siyasi partilerin kapatılmasına ya da devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çoğunluğu şartı karsında, tedbire ilişkin mahkeme kararının salt çoğunlukla alınmış olması kararın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu açıkça ortaya koymaktadır” diye belirtildi.

Anayasanın emredici hükümleri incelendiğinde mahkemenin vermiş olduğu kararın nitelikli çoğunluk içermediğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

“Kararın anayasal ve yasal açıdan sakat olduğu tartışmasızdır. Ülkemizin seçim atmosferine girdiği bir dönemde AYM’nin vermiş olduğu bu kararın aynı zamanda yüksek mahkemenin seçimlere ve demokratik siyasete müdahalesi olarak değerlendirme resmi ve potansiyeli taşıdığı görülmektedir. Aşağıda imzası olan barolar olarak; Türkiye’nin geleceği ve demokrasisi açısından büyük risk barındıran anayasal ve yasal hükümlere açıkça aykırı olan bu karardan dönülmesi çağrısında bulunuyoruz” 

Açıklamaya imza atan barolar şunlar: 

Semsûr, Agirî, Êlih, Çewlik, Bedlîs, Dêrsim, Amed, Colemêrg, Qers, Mêrdîn, Mûş, Sêrt, Riha, Şernex ve Wan.